Nieuws

Geen belangenverstrengeling bij Zwols Ziekenhuis Isala

Bij het Zwolse ziekenhuis van Isala was geen sprake van belangenverstrengeling bij de huur van een aantal gebouwen dat deels in handen was van cardiologen die daar werken. Dat stelt Isala in een verklaring. Volgens het ziekenhuis waren de cardiologen niet betrokken bij de onderhandelingen over de huur van de gebouwen.

NRC schreef dat Isala jarenlang panden van vijf eigen cardiologen huurde, en het ziekenhuis wist niet dat zij de eigenaar waren. Dat zou mogelijke belangenverstrengeling in de hand kunnen werken. “In reactie op deze berichtgeving vindt Isala het belangrijk te vermelden dat de procedure om destijds tot een huurovereenkomst te komen, onafhankelijk en conform geldende richtlijnen doorlopen is”, zo staat vermeld in het statement.

Fraudeonderzoek naar cardiologen
Het ziekenhuis schrijft dat het bekend was dat een aantal cardiologen verbonden was aan Stichting Beheer TMO I C.V., maar deze stichting was volgens de afdeling Gebouwbeheer de beste optie met de beste gebouwen. Het was niet bekend om welke cardiologen het ging, omdat ze stille vennoot waren, schrijft Isala. Volgens het ziekenhuis zijn ze inmiddels niet meer verbonden aan het vastgoedbedrijf.

De vijf betrokken cardiologen zouden ook betrokken zijn bij een fraudeonderzoek waarin Isala onder een vergrootglas ligt. De FIOD deed in juni invallen bij de vijf medisch specialisten van het ziekenhuis. Ze zouden geld hebben gekregen van een Duits bedrijf dat onder meer pacemakers maakt. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak, waarin voor miljoenen aan steekpenningen zouden zijn betaald door het Duitse bedrijf.

Tekst Stefan Klomp (RTV Drenthe) foto Hans Wolff