Cultuur

Donny de Mug nieuw op Donderdag Meppeldag

Tijdens de Optocht maakte Meppel voor het eerste kennis met Donny de Mug. Een lieve maar tegelijk zo nu den dan brutale mascotte van Donderdag Meppeldag . Gebaseerd op het verhaal van de “brand “ in de Meppeler Toren die geen brand bleek te zijn en waar de Meppelers uiteindelijk hun bijnaam Meppeler Mug aan te danken hebben.
Het verhaal gaat als volgt: Op een warme, zwoele zomeravond danste een dichte wolk muggen rondom de torenspits. De zon ging net onder en de zonnestralen weerkaatsten op de honderden klapperende vleugeltjes.

Het was is een fantastisch gezicht. Een jongen kijkt naar het schouwspel. Hij dacht dat de toren in brand stond en riep “Brand, brand!!!”. Daarop rukte de brandweer uit met ladders en spuiten. En nadat ze begonnen met spuiten, kwam een snuggere Meppeler er achter dat het alleen maar dansende muggen waren! (Canon van Nederland) Of het verhaal op feiten is gebaseerd is niet bekend.

Meppelers kregen aanvankelijk een spotnaam “muggenspuiters”. Later werd die veranderd in Meppeler Muggen. Een naam die tegenwoordig met ere wordt gedragen. Eigenlijk moet je dan wel in Meppel zijn geboren om die te mogen dragen. Andere bijnamen in de buurt zijn bijvoorbeeld Zwolse Blauwvinger en Kamper Ui.

RTV Meppel/ Foto Leo de Harder