Cultuur

De poppenspeler van Warschau

Op vrijdagavond 7 juni 19.30 uur speelt Trio Wilde Eend het verhaal van de joodse tiener Mika Hernsteyn die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het getto van Warschau probeert te overleven. Dit grotendeels waargebeurde verhaal krijgt nog meer kleur door ontroerende Oost-Europese klezmermuziek en sfeervolle improvisaties. De voorstelling wordt gespeeld bij CSG Dingstede, Gerard Doustraat 13 in Meppel.

Met alle oorlogen om ons heen en de vele mensen die hun huis moeten verlaten op de vlucht voor geweld en onderdrukking, is dit verhaal ook een verhaal van nu. In dit verhaal verweven levens van vriend en vijand in het getto zich met elkaar. Door hun beider ogen bezien we de oorlog en de nasleep ervan. Voor ons als kijker roept het vragen op. Vragen als: “Valt er ooit iets te leren van een oorlog? Hoe blijf je overeind als je er middenin zit? Waar vind ik nog hoop? Wat als ik zelf moet kiezen tussen de dood of op de vlucht?”

Deze voorstelling is voor iedereen toegankelijk. Wij vragen een vrijwillige bijdrage als tegemoetkoming in de kosten. Deze voorstelling is mogelijk gemaakt door de samenwerking van CSG Dingstede, Oecumenische Gemeente Meppel, Fairtrade Meppel, R.K. Parochie, Hervormde Gemeente Ruinerwold, Stichting Grote Broer, St. Waarborgfonds Meppel en St. Het Burgerweeshuis Meppel.

Tekst: aangeleverd/foto: Rob van Herwaarden