Natuur

De BelevenisTafel versterkt de natuurbeleving

Spelenderwijs leren over de natuur, dat is wat de BelevenisTafel biedt in het buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer. Manager Harry Dekker: “We hebben de inhoud van de tafel zelf gerealiseerd. Mooi om te zien dat veel bezoekers er op af gaan en hem bekijken. ” Er is bijvoorbeeld veel te zien over de dieren in ons gebied; zoals vlinders, libellen, grote grazers, vogels, enzovoorts.

Interactieve informatievoorziening
Jong en oud vindt zijn weg naar de robuuste touchscreentafel met 43 inch scherm. Harry: “Hij wordt veel gebruikt door onze bezoekers. Kinderen lopen er meteen naartoe, maar ook volwassenen tikken het scherm vaak aan.”
“Kinderen kiezen vaak voor de educatieve natuurgames. Ik ben altijd blij als de ouders of grootouders er dan bij komen staan. Je ziet dat ze dan samen bezig zijn, want het scherm kan door meerderen tegelijk bediend worden. Als er dan een gesprek ontstaat over de natuur van hier, dan vind ik dat prachtig.”

Educatieve games
Op dit moment staan er vier natuurgames op de touchtafel: memory, een quiz, een puzzel en een combinatiespel. Verder veel foto’s, filmpjes, informatie en geluidsfragmenten van dieren, planten en bomen uit het schitterende gebied. We hebben al veel interactieve foto-presentaties gemaakt.
Harry: “De kinderen spelen het liefst de leuke, educatieve spelletjes op de tafel. Daar leren ze dan weer allerlei bijzondere feiten over de natuur uit deze omgeving. Het is dus niet zomaar een spelletje doen. Er zit altijd een educatieve functie in.”’

Gesprekken over de natuur
“Ik word blij als kinderen en hun ouders aan de tafel in gesprek gaan over de natuur. Er ontstaat dan een stukje liefde voor een dier of voor het landschap en daar doen we het allemaal voor.”
“Wij willen natuurlijk heel graag dat van al die kinderen die hier komen er een paar de natuurbeschermers van de toekomst worden. Dat er ergens een zaadje wordt geplant en de interesse voor de natuur wordt gewekt”.

Elke dag geopend van 10.00-17.00 uur.
Buitencentrum Drents-Friese Wold
Terwisscha 6a 8426 SJ Appelscha

Foto eigen