Natuur

Cursus: zomersnoei hoogstamfruitbomen

Landschapsbeheer Drenthe organiseert op donderdag 9 juni en zaterdag 11 juni een cursus over het snoeien van hoogstamfruitbomen in de zomer. Voor snelgroeiende (jong) volwassen fruitbomen, die al de juiste vorm hebben, is de zomer namelijk een ideaal moment om te snoeien. Wilt u meer hierover leren? Meld u dan aan voor de cursus.

Zodra de scheutgroei is gestopt, in de periode juni tot en met begin september, kunt u uw volwassen fruitboom snoeien. Snoeien in de zomer brengt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van de wintersnoei. Doordat de sapstroom zich in de zomer terugtrekt -de scheutgroei is immers gestopt-, is de reactiegroei van de boom beperkt. Takken die worden weggenomen, groeien minder snel terug en er ontstaat minder gauw waterlot rond de snoeiwonden. Naast het groeiremmende effect is ook het vlotte wondherstel een belangrijke reden om in de zomer te snoeien. Door de zomersnoei krijgen de vruchttakken meer ruimte en worden beter belicht, waardoor er ook minder kans is op ziektes en schimmels.

Waardevolle cultuurhistorie
Van oorsprong hadden veel boerderijen in Drenthe een boomgaard die bestond uit verschillende soorten (hoogstam)fruitbomen. Vanwege de waardevolle bijdrage hiervan stimuleert Landschapsbeheer Drenthe de inrichting en onderhoud van boomgaarden.

Cursus
De cursus wordt gegeven door Karin Edens van snoeibedrijf De Boomgaard en omvat twee momenten, een cursusavond en een praktijkdag. Tijdens de cursusavond op donderdag 9 juni leren de deelnemers meer over het snoeien in de zomer en krijgen ze praktische tips aangereikt. De tweede cursusdag is een praktijkles op locatie (in Westerbork, het adres volgt later) en vindt plaats op zaterdag 11 juni.

Programma 9 juni (online via Microsoft Teams)
19.15 uur Digitale inloop
19.30 uur Start
20.30 uur Korte pauze
21.30 uur Einde programma

Programma 11 juni (praktijkles in Westerbork)
09.30 uur – 10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
10.00 uur – 12.00 uur Start praktijkles
12.00 uur – 12.30 uur Lunch
12.30 uur – 14.00 uur Vervolg praktijkles
14.00 uur Einde programma

Aanmelden
U kunt zich via de website van Landschapsbeheer Drenthe (www.lbdrenthe.nl) aanmelden voor de cursus. Het aanmeldformulier vindt u in de agenda.

Foto Shutterstock