Regio

Corso Frederiksoord gaat besparen op energiekosten

Corso Frederiksoord gaat fors besparen op de energiekosten. Dankzij subsidie vanuit het omgevingsfonds van Vermillion Energy heeft het corso alle TL-armaturen in de feesttent -na 25 jaar trouwe dienst- kunnen vervangen door moderne en energiezuinige LED-armaturen. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. De armaturen zijn ieder jaar hard nodig tijdens de ‘Nacht van Frederiksoord’ wanneer de corsowagens geprikt worden door de honderden vrijwilligers.

Maandenlang bouwen de corsogroepen op hun eigen bouwlocatie aan hun prachtige wagens. Op vrijdagmorgen worden de wagens naar het corsoterrein in Frederiksoord gereden waar de vrijwilligers gezamenlijk honderdduizenden dahlia’s prikken. Het prikken in de feesttent gaat door tot de wagens helemaal klaar zijn, soms tot in de vroege uurtjes. Hierbij is goede verlichting noodzakelijk.

Duurzaam en energiezuinig
‘Van oudsher maken we in de tent gebruik van grote TL-armaturen,’ vertelt bestuurslid Jan-Jacob Bakker. ‘De wens om deze armaturen te vervangen, was er al heel lang. Maar het is ook een flinke investering en veel geld hebben we niet. Dankzij de subsidie van Vermillion Energy kunnen we nu investeren in energiezuinige LED-armaturen.’ De LED-armaturen gebruiken 85% minder stroom. Dus niet alleen minder CO2 uitstoot, maar ook veel lagere energiekosten! En niet onbelangrijk, de verbeterde LED-verlichting draagt er ongetwijfeld aan bij dat we nóg netter gaan prikken.

Corso Frederiksoord vindt ieder jaar plaats in het tweede weekend van september. Afgelopen jaar werd het 60-jarige jubileum gevierd, na twee jaar uitstel in verband met corona.

Omgevingsfonds
Vermilion Energy produceert aardgas uit kleine velden voor Nederlandse huishoudens en bedrijven. Zij dragen positief bij aan de omgeving waarin ze actief zijn met verschillende programma’s. Via het Omgevingsfonds investeert Vermilion mee in duurzame initiatieven en projecten van lokale organisaties

Corso Frederiksoord/ Marieke van Raalte