Nieuws

Negentig inbraken in Meppel, maar nog geen boef gevangen

Inbrekers hebben het gemunt op Meppel. Dit jaar is er al negentig keer ingebroken in de periode van januari tot en met september, maar de politie wist tot nu toe niemand op te pakken. Voor de gemeente is het een flinke stijging, want vorig jaar stond de teller tijdens dezelfde periode nog op negen.

Daarmee is Meppel de grootste stijger van Nederland. “We zien een flinke toename in het aantal inbraken”, zegt woordvoerder Anouk Harteveld van politie Noord-Nederland, volgens wie dit deels door corona te verklaren is. “Toen waren we meer thuis, en dan is inbreken veel lastiger voor een dief. Momenteel mag alles weer en zijn we minder thuis.”

De cijfers onderschrijven dat, maar ook vergeleken met de tijd voor corona blijft de toename fors. “In Meppel is inderdaad een behoorlijke toename”, vervolgt Harteveld. Een patroon heeft de politie nog niet gevonden. “Het concentreert zich niet tot een wijk, we zien het in heel de gemeente. We doen natuurlijk wel onderzoek naar mogelijke oorzaken. Dat loopt nu. We willen alle inwoners van Meppel om medewerking vragen. Blijf alert, bijvoorbeeld tijdens een wandeling met de hond en bel bij een verdachte situatie 112. Dan kunnen we ingrijpen.”

Deurbelcamera
Van de negentig inbraken is er geen een opgelost, er werd nog geen boef gevangen. “We hebben helaas nog niemand aangehouden”, aldus de woordvoerder. De komende tijd wordt er meer gesurveilleerd in Meppel. “Dat betekent dat er meer auto’s cirkelen, we hopen dat dit afschrikwekkend werkt.”

Daarnaast wordt een deurbelcamera aangeraden. “Die werkt preventief. En als het toch gebeurt, helpen de videobeelden ons in het onderzoek. Daarnaast willen we mensen aanraden om ‘s avonds een lampje te laten branden, ook als ze niet thuis zijn. En zet geen kliko onder een open raam.”

Tast gevoel veiligheid aan
De meeste woninginbraken zijn in de plaats Meppel zelf voorgekomen. Om een aantal voorbeelden te noemen: in de wijk Koedijkslanden sloegen inbrekers 31 keer toe, in het centrum ging het 24 keer fout en in de wijk Oosterboer 23 keer. Ook buiten de kern sloegen de boeven regelmatig toe. Bijvoorbeeld in Nijeveen, daar werd drie keer ingebroken.

Zo ook bij een gezin dat woont in het dorp, daar werd eerder dit jaar flink huisgehouden door dieven. “We kwamen terug van vakantie en troffen een ravage aan”, vertelt een slachtoffer. “Ze hebben sieraden en een geldkistje meegenomen. De schade viel binnenshuis wel mee, maar de ramen zijn wel gesneuveld.”
Volgens het slachtoffer is vooral het gevoel van veiligheid aangetast bij het gezin. “Elke keer als je op vakantie gaat hou je er rekening mee en loop je een extra rondje om het huis. Het probleem is wel, als ze echt naar binnen willen, dan vinden ze wel een manier omdat te doen.”

De politie liet eerder al weten dat er meer gesurveilleerd wordt in de gemeente. De bewoner denk dat het niet veel zal helpen. “Maar ik kan me wel voorstellen dat het de inwoners van Meppel een veiliger gevoel geeft.”

Stijging in heel Drenthe
In heel Drenthe is het aantal inbraken gestegen. In de periode van januari tot en met september sloegen inbrekers in onze provincie in totaal 495 keer toe. In dezelfde periode vorig jaar registreerde de politie nog 351 inbraken. Het gaat om een stijging van 41 procent. Drenthe is hiermee de provincie met procentueel de grootste stijging. Er zijn voor het eerst meer inbraken sinds 2017. In lijn met de Drentse cijfers wordt ook landelijk meer ingebroken in vergelijking met een jaar eerder.

In de periode van januari tot en met september sloegen inbrekers in totaal 17.300 keer toe. In dezelfde periode vorig jaar registreerde de politie nog 16.100 inbraken: een stijging van zeven procent.

RTV Drenthe/ Bastian vd Belt/ Foto Pixabay