Regio

Chanoeka viering in kamp Westerbork

Met een gemeentelid van de Nieuwe Oecumenische Gemeente van Meppel was Hein vd Heuvel zondag 10 december aanwezig in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het was behoorlijk druk o.a. vanwege deze eenmalige gratis openstelling voor publiek. De reden daartoe was om vanwege toegenomen spanningen en polarisatie in de samenleving een plek te bieden voor ontmoeting en dialoog. Vanwege de tijd hebben we gekozen om te luisteren naar een drietal sprekers over de betekenis van het Chanoekafeest.

Het was een informele – en prettige bijeenkomst. Vanuit verschillende invalshoeken werd het Chanoekafeest uitgelegd en wat belangrijker is ook invoelbaar gemaakt. De foto hierbij heeft een dubbele laag. U ziet het aansteken van de 4e Chanoeka kaars door de mensen op het podium en op de achtergrond geprojecteerd de Chanoeka ten tijde van de oorlog in 1942. Dat het Chanoeka Feest gevierd kon worden werd toen ervaren als een klein wondertje.

Hoewel het gewone leven in het Kamp zoveel mogelijk moest doorgaan waren er strafmaatregelen afgekondigd dat met onmiddellijke ingang er geen joodse – en christelijke feesten waren toegestaan. En toen gebeurde het onverwachte wonder: vanwege een bomaanslag in Groningen gingen alle lichten uit. Ook de woning van de Kampcommandant was gehuld in duister. Zo kon men ondanks het verbod toch kaarsjes aansteken en het Chanoekafeest vieren. Een klein lichte van hoop in een wereld gehuld in duisternis.

Tekst/foto Hein vd Heuvel