Regio

Ben jij klaar voor de emissievrije stadslogistiek?

Minimaal dertig Nederlandse steden stellen per 2025 een zero-emissiezone in. Dit klinkt misschien ver weg, maar dat is al over slechts drie jaar. Vanaf dan kom je deze gebieden niet meer in met een vracht- of bestelauto met CO2-uitstoot. En vanaf 2030 geldt dit zelfs voor álle voertuigen. Lees in dit artikel wat deze ontwikkeling op dit moment voor jou als ondernemer betekent.

Zero-emissiezone
De omvang van een zero-emissiezone is in ieder geval het stadscentrum, maar vaak vallen omliggende wijken hier ook onder. Moet je je dan zorgen maken om voldoende beschikbare elektriciteit? Nee. Provincies, gemeenten en netbeheerders zorgen ervoor dat er genoeg laadpalen staan, op de plekken waar ze het hardst nodig zijn. Wist je dat Nederland zelfs koploper is in Europa wat betreft de aanleg van laadpalen? Ook is ons land het eerste ter wereld waar steden een zero-emissiezone invoeren . Iets om trots op te zijn!

Het resultaat is namelijk verbluffend. Als dertig steden in 2030 zero-emissiezones invoeren, scheelt dit ongeveer één megaton CO2 per jaar . Dit kan je vergelijken met de totale jaarlijkse uitstoot door aardgasgebruik van álle huishoudens in Rotterdam en Den Haag. De lucht – die jij en de rest van Nederland direct inademen – wordt hiermee een stuk schoner.

Heb je regelmatig een zakelijke afspraak of project in de stad? Of moet je hier vaak zijn om een bestelling af te leveren? Zorg dan dat je vóór 2025 overstapt op elektrisch rijden

De stap daarna? Volledig uitstootvrij wegverkeer in 2050. Vanaf 2030 zijn er zelfs alleen nog elektrische personenauto’s nieuw te koop. Daarnaast rijden er ook voertuigen op waterstof of zonnecellen. Je kan dus net zo goed nu al overstappen. Als ondernemer doe je dit sowieso met een mooie subsidie en in 2021 ook nog met een extra voordelige bijtelling .

Foto Shutterstock