Nieuws

Asielboot kan niet aanmeren door lage waterstand

De tweede vluchtelingenboot van Meppel is aangekomen in de Meppeler haven. Een probleem: het is er te ondiep. En dat is niet de enige uitdaging.

De Crucevita is een luxe cruiseschip voor de binnenvaart. Vandaag kwam het schip van 105 meter binnengevaren vanuit Zwitserland. Het was de bedoeling dat het schip meteen afgemeerd zou worden, maar dat ging niet door.

De bedoeling is dat hij aangeknoopt wordt aan de Zomerdijk, bij de brug in de Handelsweg. Maar daar blijkt het water dus te ondiep. De boot ligt daarom nu in Staphorster wateren. “De komende dagen wordt de bodem van het Meppeler Diep geëgaliseerd”, zegt projectleider Heidy Oort namens de gemeente Meppel. “Daarna kan de boot snel die kant op.”

Personeelsproblemen
Aan de Zomerdijk wordt momenteel nog gewerkt aan nieuwe bestrating en nutsvoorzieningen. Het gehele terrein is opnieuw bestraat zodat de boot bereikbaar is. Ook is er extra bestrating aangelegd voor parkeerplaatsen en de plaatsing van kantoorunits, waarin het personeel straks kan werken. De grootste uitdaging bleek het krijgen van personeel. “Dat is lastig, de arbeidsmarkt is sowieso krap”, zegt Oort daarover. “Maar op het gemeentehuis heeft men zijn best gedaan en alle functies zijn ingevuld, dus het komt goed.”

Het krijgen van beveiligers is nog de grootste uitdaging. “We doen een beroep op hetzelfde bedrijf als het COA, maar die krijgen zoveel aanvragen op dit moment dat ze tekorten hebben. Maar ook dat is ingevuld.”

Wifi
De komst van kundige beveiligers was heel belangrijk voor de gemeente. Als dat niet gelukt was, was zelfs het hele plan voor het huisvesten van de vluchtelingen afgeblazen. “We willen professionele beveiligers, je weet nooit wat er op je pad komt als je met 110 mensen op een boot gaat wonen”, aldus Oort.

Komende tijd wordt de laatste hand gelegd aan de Zomerdijk en op het schip om alles klaar te maken. “Dan heb je het over faciliteiten als riolering en elektriciteit. Ook installeren van wifi is belangrijk, en veel andere basisdingen moeten nog gebeuren.”

Geen kinderen
Volgende week komen de eerste bewoners. De samenstelling van de mensen is nog niet bekend, behalve dat het geen gezinnen zullen zijn. Oort: “Het is een verrassing wie er komt, behalve dat het geen kinderen zullen zijn. Dat vinden we te risicovol op een boot. Dit wordt een crisisnoodlocatie. Dat betekent dat dit een overlooplocatie is. Alle mensen die hier binnenkomen, gaan zo snel mogelijk terug naar Ter Apel om zich daar te registreren.

Volgens de gemeente is de begeleiding vanuit het COA goed. “Ik ga ervan uit dat die heel blij zijn dat er een goede locatie is gevonden. Contacten zijn heel goed en we trekken vooral samen over. Als zij het straks willen overnemen is het goed geregeld”, besluit Oort.

Waarom krijgt Meppel een tweede asielboot?

Eind september maakte burgemeester Richard Korteland de komt van het cruiseschip bekend. Hij heeft daar zelf toe besloten om de druk te verlichten op het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Daar is de toestroom van vluchtelingen zo groot dat voor een deel van hen geen slaapplaats is. “Er slapen mensen buiten”, zei Korteland toen. “Het is ontzettend spannend of iedereen een dak boven het hoofd heeft. Als ze dat geluk al hebben, slaapt men binnen op een stoel.”

Op het schip is plaats voor 110 vluchtelingen. Het is de tweede boot in Meppel, er ligt al een ander schip aan de Paradijsweg, de andere kant van de stad. Daar wonen 98 mannen.

Tekst en foto: RTV Meppel