Regio

Zondag debatmiddag over boeren in de kerk van Havelte

Wat betekent de landelijke stikstofcrisis voor ons eigen dorp en de omgeving? Die vraag wordt zondagavond beantwoord in de Clemenskerk in Havelte. De kerk organiseert een debatavond met boeren, LTO en Natuurmonumenten in een niet-kerkelijke stemming, om zo’n groot mogelijk publiek te verwelkomen. Want weten de mensen wel genoeg over het onderwerp?

Deze week kwam het rapport van Johan Remkes over stikstof naar buiten en daarmee is stikstof wederom gesprek van de dag. “Toch bestaat er nog altijd veel onduidelijkheid over het onderwerp, en over wat de landelijke stikstofcrisis op lokaal niveau betekent”, vertelt Pauline van der Zee van de kerkgemeente in Havelte. Daarom wordt een lokale debatmiddag georganiseerd.

Natuurmonumenten
Zondagmiddag zijn twee lokale boeren aanwezig. Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord en melkveehouder in Uffelte vertelt zijn verhaal. Ook Peter Koning schuift aan. Hij is melkveehouder in Darp en doet veel aan duurzaamheid, maar kampt met onzekerheid over zijn bedrijf. Zij gaan in gesprek met Jan Gorter, manager Midden-Nederland bij Natuurmonumenten die zijn beeld van de discussie geeft.

“We zoveel mogelijk kanten van het verhaal belichten, door zowel met de boeren als met Natuurmonumenten te praten”, vertelt Van der Zee. “We willen niet de tegenstellingen opzoeken, maar een normaal gesprek met de betrokkenen en de inwoners. Zodat alle bezoekers echte informatie krijgen, en naderhand werkelijk weten wat er speelt en hoeverre dat lokaal hetzelfde is al landelijk.”

Geen dominee
Van der Zee benadrukt dat het niet in de gebruikelijke kerkelijke setting is. “Het publiek zit wel in de banken, en de sprekers komen ervoor. Maar dat zijn ook alle gelijkenissen. De dominee is er niet bij betrokken en we gaan niet zingend openen of biddend afsluiten, het draait om het goede gesprek en is daarom zo laagdrempelig als mogelijk. Dit is echt voor het hele dorp en omgeving, iedereen is welkom.

De debatmiddag begint om 16:00 uur; inloop met koffie/ thee vanaf 15.30 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om voor napraten onder het genot van een hapje en een drankje

Het evenement staat niet op zichzelf: er zijn de deze maanden meer activiteiten voor een breed publiek in de Clemenskerk. Zo komt op 22 november meteoroloog Gerrit Hiemstra, bekend van het NOS Journaal, spreken over klimaatverandering.

Tekst RTV Meppel /Foto Googlestreetview