Nieuws

Zomervakantie weerbericht: zomerwarmte

Voor de vakantiegangers in eigen land is er goed nieuws want er is warmer zomerweer op komst! Naast zomerse temperaturen kunnen we ook op flink wat zon rekenen. Donderdag wordt het regionaal 25 graden en vrijdag kan het lokaal 28 graden worden.

Deze woensdag heeft Nederland nog te maken met vrij gematigde middagtemperaturen van 20 tot 22 graden. Tijdens het eerste deel van de dag is er vrij veel bewolking, maar in de loop van de middag breekt de zon op steeds meer plaatsen door. De zonnige middag is een klein voorproefje voor wat komen gaat. Er staat namelijk een zomers weerbeeld op het programma.

Zomerse temperaturen, hoge zonkracht
Donderdag wordt een mooie Hollandse zomerdag. Op grote schaal stijgt het kwik naar 21 tot lokaal 25 graden. Vooral in het noorden en westen komt bewolking voor, elders schijnt de zon volop. Tussen de bewolking door schijnt ook regelmatig de zon. Uit de dikkere bewolking kan een spatje regen vallen, maar dit mag nauwelijks naam hebben. Tussen de bewolking door zal de zon ook in het zuiden regelmatig schijnen. De combinatie van zon en weinig wind maakt het voor het gevoel aangenaam.

In deze tijd van het jaar is het nog altijd belangrijk om de zonkracht goed in de gaten te houden. Tijdens de eerste middaguren schijnt de zon met UV-Index 6 wat betekent dat een onbeschermde huid binnen 15-30 minuten kan verbranden.

Vrijdag warmste dag, maar buien liggen op de loer
Vrijdag blaast een zuidenwind warme lucht vanuit Zuid-Europa naar ons land. Op grote schaal wordt het 25 tot 28 graden. In Limburg kan de thermometer mogelijk 29 graden aangeven. Door de hoge luchtvochtigheidsgraad voelt het broeierig aan. De dag gaat zonnig van start, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe gevolgd door enkele (onweers)buien later op de avond en tijdens de nacht naar zaterdag.

Aangenaam Hollands zomerweer
In het weekend doet de temperatuur weer een klein stapje terug, maar met maxima tussen 21 en 25 graden blijft het vrij aangenaam zomerweer. Het weerbeeld laat dagelijks een afwisseling van wolken en zonnige perioden zien. Af en toe kan een bui vallen. Met deze weersomstandigheden is het prima weer om wat te ondernemen.

Na het weekend verandert er vooralsnog weinig aan het weer. Het blijft licht wisselvallig met wolken, zonnige perioden en af en toe een bui. Later volgende week wordt het mogelijk weer warmer, maar dat is nog vrij onzeker.

Floris Lafeber – Weeronline/ foto Hans Wolff (RTV Meppel)