Exposities

Zhongnai ‘artist in residence’ bij Stedelijk Museum Meppel

De hele zomer zal Meppeler schilder Zhongnai tijdens openingsuren werken in de zaal voor wisselexposities in Stedelijk Museum Meppel. Als het museum gesloten is werkt hij in zijn studio elders in Meppel, waar hij tijdens de expositieperiode op de donderdagen bezoekers ontvangt.

Op exposities worden meestal recent gemaakte kunstwerken getoond. Het resultaat van nieuwe ontwikkelingen, inzichten, verfijning en nog meer uren oefening. Of de kunstenaar breekt juist met deze carrière opbouw. Totale ommekeer.

Zhongnai is bekend als lid van de kunstenaarsgroep ‘Take 5’, die de afgelopen tien jaar veel in de regio geëxposeerd heeft. Zijn kunstwerken werden met heldere kleuren in losse toets op groot formaat doek geschilderd. Zhongnai werkt en exposeert ook solo en dan ook echt buiten de regio.

Juist op het moment dat hij in China werkte, gingen wereldwijd de grenzen dicht om de oplaaiende pandemie een halt toe te roepen. Pas na een jaar lukte het hem weer naar Meppel te komen. Hij heeft hierop gereageerd door te breken met zijn traditionele manier van schilderen en wil zijn eigen beleving van, en visie op kunst vorm geven. Emotie is echter een grillige subjectieve ervaring. Zhongnai probeert toch de essentie ervan te vangen door sober gebruik van materialen in grote gebaren.

De creatieve ontwikkeling die hij doormaakt is het kunstwerk op zich. Het gaat niet zozeer om wat er aan de museumwanden hangt. De kunstwerken die in het museum te zien zijn, kunnen door de kunstenaar vervangen worden als hij tot nieuwe inzichten komt gedurende de expositie. Het publiek is uitgenodigd dit mee te maken. Er is allerhande informatie beschikbaar. Naast de gebruikelijke zaaltekst is er een verdiepend artikel te lezen in de Kunstkrant. Ook Zhongnai zelf staat bezoekers graag te woord. Pas op voor natte verf!

Zhongnai aan het werk 17 juni – 25 september 2022, vr-zo: 13:00-17:00u Stedelijk Museum Meppel, donderdagen: 14:00-17:00u Zhongnai Studio, Industrieweg 5, Meppel. www.stedelijkmuseummeppel.nl

Foto Stedelijk Museum