Regio

Zaterdagnacht eerste lokale nachtvorst gemeten

Op het weerstation Ell koelde het afgelopen nacht af tot onder het vriespunt. Het werd hier -0,1 graden. Daarmee is de eerste lokale vorst van het najaar een feit en dat is drie weken later dan gebruikelijk. De vorige keer dat het ergens in ons land op 1,5 meter hoogte vroor was op 3 mei. In Twente daalde het kwik toen naar -2,2 graden.

Aan de grond vroor het op meerdere plaatsen. De eerste vorst aan de grond werd op de late avond van 15 oktober al genoteerd. In Deelen was het vlak boven de grond -0,2 graden. In de nacht naar 16 oktober kwam het ook in het Limburgse Ell tot grondvorst.

De eerste lokale vorst is bijna drie weken later dan gebruikelijk, want in het huidige klimaat komt het gemiddeld op 23 oktober voor het eerst tot plaatselijke vorst. De meest vroege datum voor de eerste vorst is 15 september 1971. In het Gelderse Deelen daalde de temperatuur toen naar -0,1 graden. Vorig jaar duurde het tot 14 november voordat het tot de eerste plaatselijke vorst kwam. In Woensdrecht koelde het toen af naar -1,4 graden.

Tekst bron weeronline.nl/ foto shutterstock