Natuur

Winterweer met mogelijk sneeuw op komst

Het veelal droge en zonnige weertype komt voorlopig niet terug. De temperatuur gaat dalen en volgende week hebben we dagelijks kans op winterse neerslag.

Door een noordwestenwind wordt koudere lucht naar ons land gevoerd, waardoor zondag de temperatuur al wat lager uitvalt dan voorgaande dagen. Overdag is het namelijk een graad of 6. Verspreid over het land kunnen enkele buien voorkomen en gaandeweg de dag is ook kans op wat korrelhagel of een vlok natte sneeuw.

De dagen daarna is het nog niet gedaan met de buien, want in de nieuwe week neemt de wisselvalligheid alleen maar verder toe. Dagelijks zijn er buien of neerslaggebieden die ons land aandoen. Hierbij neemt de kans op winterse neerslag met de dag toe. Maandag bestaat de neerslag nog voornamelijk uit regen of natte sneeuw. Vanaf dinsdag nemen de sneeuwkansen toe en is het niet uitgesloten dat het op sommige plekken in ons land wel eens wit kan worden. Vooral in de nachtelijke uren is de kans op een sneeuwlaagje aanwezig.

In de nachten duikt de temperatuur op uitgebreide schaal onder het vriespunt. Hierdoor kunnen natte weggedeelten bevriezen, waardoor het glad kan zijn. Toch zijn er af en toe ook droge momenten waarbij de zon even doorbreekt. Van zonovergoten dagen, net als afgelopen week, is echter geen sprake.

Hoe koud wordt het precies?
Vergeleken met het klimatologische gemiddelde voor begin maart zitten we aan de koude kant. Dagelijks komt de temperatuur uit op 4 tot 6 graden en in de nachten vriest het vaak licht. Normaal is het begin maart in de middag 8 of 9 graden en in de nachten liggen de minima dan vaak enkele graden boven nul. Een gure noordwestenwind maakt het volgende week voor het gevoel nog een stukje kouder. Een goede winterjas is dus zeker geen overbodige luxe als je de deur uitgaat.

Wat zijn de kansen op een sneeuwdek volgende week?
Als we een blik werpen op de sneeuwkansen voor volgende week dan zien we dat er eigenlijk de hele week wel sneeuwkansen zijn. Van dinsdag t/m zaterdag bedraagt de kans op een dun laagje sneeuw minstens 40% voor Midden-Nederland. De kans dat er een sneeuwdek ontstaat van meer dan 3 centimeter is vooralsnog vrij klein, slechts zo’n 10%. Voor de regio’s in het zuiden, zuidoosten en oosten van het land is de kans op een serieus sneeuwdek iets groter. Vooral op dinsdag is de kans op een serieus sneeuwdek iets hoger, namelijk zo’n 40%.

Maart roert zijn staart
Het winterweer waar we de komende week mee te maken krijgen is overigens niet uitzonderlijk voor ons land. Winterse buien en vorst komt wel vaker voor in de maand maart. Vorig jaar hadden we zelfs eind maart nog te maken met flinke winterse buien. Op 1 april was er in een groot deel van het land zelfs sprake van een sneeuwdek van enkele centimeters

Tekst Berend van Straaten – Weeronline/ foto Pixabay WM