Winkeldiefstal in Drenthe gedaald met 10%

Het aantal winkeldiefstallen is in de provincie Drenthe de afgelopen 5 jaar met 10% gedaald. Ondanks de provinciale daling is het aantal aangiftes in de gemeente Aa en Hunze verdubbeld. Dit blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat gegevens van de politie en de KVK combineerde.

Meeste winkeldiefstal in Assen
In de afgelopen 5 jaar werden ruim 178.800 meldingen van winkeldiefstal gedaan, waarvan 3.011 in de provincie Drenthe.

Een kwart van de Drentse gemeenten zit boven het landelijke gemiddelde van 1,5 winkeldiefstallen per winkel over de afgelopen 5 jaar. Met name in de gemeenten Assen (3,1 diefstallen per winkel), Emmen (2,1) en Hoogeveen (1,8) hebben winkeliers veel last van diefstal. Westerveld heeft het laagste aantal: 0,2 diefstallen per winkel.

Het aantal winkeldiefstallen daalde tussen 2017 en 2021 landelijk met 14%, waarbij de meeste provincies positieve cijfers laten zien. De provincie Drenthe zit met een daling van 10% net onder het landelijke gemiddelde.

In de provincie Flevoland is de daling het grootst. Hier was sprake van een kwart minder winkeldiefstallen dan in 2017. Ondanks de lockdowns kenden de provincies Overijssel en Gelderland juist een toename van het aantal winkeldiefstallen. Het aantal meldingen steeg hier met 1% vergeleken met 5 jaar terug.

Meer informatie over de analyse is te vinden via de website https://www.beslist.n/info/winkeldiefstal.html

Foto: Shutterstock