Regio

Westerveld in top vijf gemeenten met meeste tuintekenbeten

Westerveld staat in de top vijf van gemeenten waar de afgelopen tien jaar de meeste tuintekenbeten per honderdduizend inwoners plaatsvonden. Dat meldt Nature Today. De gemeente Westvoorne gaat aan kop. Rozendaal, Schouwen-Duiveland, Terschelling en Westerveld vullen de plekken 2 tot en met 5.

Wordt gekeken naar aantal meldingen van tekenbeten in de tuin, dan spannen de noorderburen van Drenthe de kroon. De gemeente Groningen staat in dat geval bovenaan.

Risico in Drenthe het grootst
Vorige maand berichtten de Universiteit van Wageningen en het RIVM nog dat het risico op een tekenbeet het grootst is in Drenthe. Zij baseerden zich daarbij op de gegevens die in de afgelopen tien jaar zijn verzameld via Tekenradar.nl. Inmiddels zijn daar in totaal 80.000 meldingen binnengekomen.

De meeste tekenbeetmeldingen kwamen uit Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Maar het aantal meldingen is in verhouding tot de bevolkingsomvang het hoogst in Drenthe, gevolgd door Gelderland. In Zuid-Holland is die juist het laagst. Het aantal tekenbeetmeldingen is het hoogst in juni en juli.

Ziekte van Lyme
Elk jaar worden Nederlanders getroffen door in totaal anderhalf miljoen tekenbeten, waardoor bij 27.000 mensen de ziekte van Lyme ontstaat. De meesten herstellen zonder restklachten van deze ziekte na behandeling met antibiotica. Ongeveer 1000 tot 1500 mensen hebben wel te maken met langdurige klachten ondanks behandeling.

Tekst: RTV Drenthe Foto: Teken Alert