Welke verzekeringen zijn belangrijk voor op vakantie?

Wanneer je op vakantie gaat, dan wil je natuurlijk optimaal kunnen genieten van de zon, de zee en ook het strand. Toch is het wel belangrijk om van tevoren goed na te denken over een aantal praktische zaken. Je zit er namelijk niet op te wachten dat er tijden je vakantie iets gebeurt en je zelf voor de kosten op moet draaien. Speciaal daarom is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Welke verzekeringen dit zijn en waarvoor ze bedoeld zijn, vertellen we je in dit artikel.

Reisverzekering
Een reisverzekering is een verzekering die je beschermt tegen onvoorziene gebeurtenissen tijdens je vakantie. Deze verzekering biedt meestal dekking voor medische kosten, annuleringen, verlies van bagage, diefstal en ongevallen tijdens je reis. Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering:

• Dekking: controleer of de verzekering de dekking biedt die je nodig hebt voor je vakantie. Kijk naar de hoogte van de dekking voor medische kosten, het eigen risico en of de verzekering activiteiten dekt die je tijdens je vakantie gaat doen.

• Duur van de verzekering: zorg ervoor dat de verzekering geldig is voor de volledige duur van je vakantie, inclusief eventuele verlengingen. Mits je geen doorlopende reisverzekering hebt uiteraard.

• Uitsluitingen: lees de polisvoorwaarden zorgvuldig door om te zien welke uitsluitingen er zijn, bijvoorbeeld als gevolg van het uitoefenen van bepaalde extreme sporten. Iets om rekening mee te houden wanneer je gaat skiën bijvoorbeeld.


Annuleringsverzekering
Stel dat je een prachtige vakantie naar Bari hebt geboekt en onverhoopt word je voor vertrek enorm ziek. Wel fijn dat je je vakantie dan kosteloos kunt annuleren. Een annuleringsverzekering is een verzekering die dan de kosten dekt als je je vakantie moet annuleren of afbreken vanwege onvoorziene omstandigheden. Wat wel belangrijk is, is dat je vooraf goed kijkt naar de voorwaarden. Zo zal je je vakantie omdat het Bari weer tegenvalt niet kunnen annuleren. Ook is het goed te kijken tot welke graad bij overlijden een vergoed wordt verricht door de verzekeraar. Daar waar ouders de eerste graad zijn, geldt voor opa’s en oma’s vaak een iets andere regeling.

Autoverzekering
Deze verzekering kan nuttig zijn als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan eigendommen of letsel aan anderen tijdens je vakantie. Nu zullen de meeste kosten ook in het buitenland wel door je verzekeraar worden vergoed, maar het is wel belangrijk dit vooraf te controleren. Het kan namelijk zijn dat je een speciale aanvullende module moet activeren, zodat je de kosten volledig vergoed krijgt. Daarbij is het ook aan te raden direct te kijken naar vervangend vervoer. Schadeloos gesteld worden is fijn, maar vervangend vervoer is natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk.

Tot slot
Zoals je kunt zien zijn er een aantal verzekeringen die van belang zijn voor wanneer jij op vakantie gaat. Een reis- en annuleringsverzekering kun je overigens ook doorlopend afsluiten. Wat inhoudt dat deze het hele jaar door geldig zijn. Wel is het dan belangrijk dat je regelmatig op vakantie gaat. De kosten voor een losse verzekering bij je vakantie is dan namelijk een stuk voordeliger.


Foto: Pixabay.com