Ondernemend

Wat kan ik thuis zelf gaan verbouwen

Commerciële partnerbijdrage

Het lijkt er voor wonend of woningzoekend Nederland nou niet bepaald aantrekkelijker op te worden. De huizenprijzen die maar blijven stijgen, de ietwat gestegen rente die er ook nog eens een korreltje bovenop gooit, energiekosten die records verbreken. Je zou bijna ergens op de hei in een tentje of caravan gaan wonen. Aangezien de huizenmarkt nagenoeg op slot zit en woningeigenaren eigenlijk niet verhuizen willen, besluiten de meesten maar om het huis zelf te gaan verbouwen. De woning dient tenslotte aan de woningmarkt zijn wensen te blijven voldoen waarbij als extra de waarde van de woning ook nog eens zal toenemen. Dit artikel is daarom geschreven om jouw inspiratie te geven over hoe je zelf de woning kunt gaan verbouwen. Scheelt weer een dure vakman en je houdt de eer aan jezelf.

De vloer
Is de bestaande laminaatvloer versleten of zitten de gaten er al in? Of toe aan een andere sfeer in huis? Ga dan aan de slag met je vloer en vervang deze voor geheel wat anders. De vloer geeft namelijk een uitstraling aan jouw ruimte, oftewel de vibe in huis kan flink verandert worden door de vloer alleen al aan te pakken. Een houten vloer met een warme uitstraling, een gietvloer voor de wat meer industriële look of een pvc vloer voor degene die vloerverwarming heeft. Vergeet hierbij niet een kijkje te nemen naar hoe de vloer geïsoleerd is. Als je de vloer eenmaal open gebroken hebt kun je evengoed de kruipruimte en vloerisolatie controleren en waar nodig aanpassen. Het plaatsen van xps platen wat een erg goede isolatiewaarde heeft kun je zonder extra veiligheidsmaatregelen bewerken en monteren. De xps isolatie is zeer goed bestand tegen schimmels, mosgroei, is drukvast en daarom zelfs geschikt als isolatiemateriaal voor onder de vloerbekleding. 

Aanbouw
Indien de wens bestaat tot het creëren van meer leefruimte in huis, wordt het tijd voor een aanbouw. De meest eenvoudige optie is verhuizen, maar gezien de woningmarkt is een uitbouw hedendaags de normaalste zaak van de wereld. Het nemen van een aanbouw dient vaak in overleg met de gemeente te gebeuren om zodoende volgens de regelgeving de juiste aanbouw te realiseren en naderhand niet de boel weer af hoeven te breken. De lokale aannemer kan de berekeningen maken en bepalen welke materialen je nodig hebt, de isolatiespecialist om de hoek kan je voorzien van de juiste isolatiematerialen zoals pir osb en voordat je het weet ben je startklaar om aan de slag te gaan met het realiseren van jouw nieuwe aanbouw voor extra bewoonbare vierkante meters.
 
De dakkapel
Vele woningen beschikken over scheve daken om zodoende het regenwater fatsoenlijk af te kunnen voeren. Hierbij is de hoek van de ene woning groter dan de andere. Indien het jouw binnenshuis beperkt in levensruimte, kun je de overweging maken om één of zelfs meerdere dakkapellen te plaatsen. 
Achterstallig onderhoud
Last-but-not-least is de zorgpost genaamd achterstallig onderhoud. Het klinkt wellicht niet zo heel erg uitdagend, maar het is wel noodzakelijk. Het draagt bij aan het verhogen van het woongenot, het voorkomen van extra schade aan de woning en het behouden van de waarde van de woning. Heb je een losliggende dakpan, een lekkend dak, een kozijn die begint te rotten, een bestrating die niet goed afloopt of een buitenlamp die defect is? Doe er dan zelf wat aan!