Ondernemend

Waarom is het monitoren van CO2 belangrijk?

Commerciële partnerbijdrage

Spoel een paar jaar terug en kooldioxide bewaking was voor veel bedrijven niet iets om over na te denken in Meppel en elders. Maar net als gezichtsmaskers, sociale afstand en handdesinfectiemiddel is het nu iets waar de meesten zich vrij snel vertrouwd mee hebben moeten maken. Nu organisaties hun werkplekken zo Covid-veilig mogelijk proberen te maken, is het belang van het bewaken van de luchtkwaliteit en de doeltreffendheid van ventilatiesystemen op de voorgrond getreden. Een CO2 meter kopen en installeren is een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen. In dit artikel lees je hier meer over! 

Hoe verminderen CO2-monitoren het risico op verspreiding van virussen?
CO2-monitoren die je via Wooninformatie.nl kunt kopen, geven een indicatie van hoe goed geventileerd een ruimte is, en dus van de mogelijke concentratie van een virus in de atmosfeer. Mensen ademen CO2 uit, en iemand die een virus in de lucht heeft (zoals Covid) zal ook kleine deeltjes van het virus uitademen. Als de concentratie CO2 in een ruimte hoog is, betekent dit dat de kans op Covid-deeltjes ook hoog is. Als een ruimte goed wordt geventileerd, wordt de hoeveelheid CO2, en daarmee de hoeveelheid virusdeeltjes, verminderd. CO2-monitoren helpen bij het identificeren van gebieden met slechte ventilatie, zodat je de nodige veranderingen kunt aanbrengen om frisse lucht te laten stromen, of dat nu via mechanische ventilatie is of door ervoor te zorgen dat deuren en ramen open staan. Ze meten de CO2-concentratie in delen per miljoen (ppm).

Zijn er nog andere voordelen van CO2-monitoring?
Een CO2 meter helpt niet alleen de mogelijke overdracht van ziektekiemen te beperken, maar kan ook zorgen voor een aangenamere omgeving voor werknemers en de productiviteit verhogen. Studies hebben aangetoond dat hoge CO2-niveaus de gebruikers van een ruimte slaperig kunnen maken, hun cognitieve prestaties kunnen verminderen, hoofdpijn kunnen veroorzaken en de concentratie kunnen beïnvloeden.

Wat zijn de veilige CO2-niveaus?
Ideale maatregelen variëren afhankelijk van de grootte van de ruimte en waarvoor deze wordt gebruikt, maar als algemene regel geldt dat een constante waarde van minder dan 800 ppm aangeeft dat een ruimte goed geventileerd is – hoewel het belangrijk is om te onthouden dat dit niet betekent dat een ruimte vrij is van Covid, alleen dat er minder kans is dat meerdere mensen ermee besmet raken. Als het CO2-niveau consequent hoger is dan 1500 ppm, wordt een ruimte geacht slecht geventileerd te zijn en moet actie worden ondernomen om dit te verhelpen.

Welk type CO2 meter heb ik nodig?
Er zijn verschillende CO2-monitoren op de markt, maar de wetenschappelijke adviseurs van de Britse regering bevelen de NDIR-technologie (niet-dispersief infrarood) aan. In een rapport van de Wetenschappelijke Adviesgroep voor Noodsituaties (SAGE) staat dat andere soorten monitoren “moeten worden vermeden” vanwege hun mogelijke onnauwkeurigheid. Het voegt eraan toe dat “sensoren die gebruik maken van NDIR-technologie in het algemeen betrouwbaardere metingen blijken te geven”.

NDIR-sensoren werken door specifieke golflengtes van licht te gebruiken om de hoeveelheid CO2 in de lucht te meten. Hoe meer CO2 aanwezig is, hoe meer licht de sensor zal absorberen. NDIR-sensoren zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere bewakings technologieën en gaan zeer lang mee – sommige gaan tot wel 10 jaar mee voordat ze vervangen moeten worden. Ze werken ook goed bij gangbare CO2-bereiken (0-2550 delen per miljoen).