Regio

Vrij zachte winter met grote verschillen

De winter van 2022-2023 was aan de zachte kant. December verliep een fractie te koud, maar januari en februari waren duidelijk zacht en daarmee komt de gemiddelde temperatuur uit op 5,2 graden (tegen 3,9 graden normaal). Wat vooral opviel was het grote contrast tussen de drie wintermaanden. In december konden we regionaal schaatsen op natuurijs, terwijl januari bijzonder nat was. Februari verliep op de meeste plaatsen juist zeer droog.

De gemiddelde wintertemperatuur komt in De Bilt uit op circa 5,2 graden. Daarmee eindigt de winter iets kouder dan vorig jaar, toen we een top-6 notering hadden in de lijst van zachtste winters sinds 1901. De afgelopen drie wintermaanden zagen we bijna alles passeren, zoals ijzel, sneeuw en winterse kou, maar ook recordhoge temperaturen. Toch ontbrak één ding in Nederland: een storm!

Omdat de herfst van 2022 ook al geen storm kende, hebben we voor het eerst sinds 1933 (!) een periode van september t/m februari zonder storm in Nederland. Voor de winter zelfs was het alweer tien jaar geleden zonder officiële storm.

Wouter van Bernebeek – Weeronline/ foto Pixabay