Voorlopig geen terrasweer in het verschiet

Ook in april zit een overgang naar warm en zonnig lenteweer er nog niet. De kans op neerslag neemt wel sterk af en de zon komt vaker tevoorschijn, maar aan het begin van de maand is het fris. Later in de maand lijken fraaie lentedagen met maxima van 15 graden of meer er wel in te zitten.

In de eerste helft van april waait de wind meestal uit het noorden of oosten en daarmee wordt frisse lucht aangevoerd. Aan het begin van de maand wordt het maximaal 9-12 graden. ‘s Nachts is een graad of 4 normaal, maar dit jaar kan het af en toe nog vriezen. Vanaf het paasweekend komt de middagtemperatuur als het meezit wat hoger uit op een normale 11 graden op de Wadden tot 14 in het zuidoosten. Maar de weermodellen zitten hierover nog niet op één lijn.

Op 1 april is het nog nat, maar daarna krijgt droog weer de overhand en zijn er zonnige perioden. Uit de wind en in de zon kan het lentegevoel best even komen. Met zonkracht 4 kan een onbeschermde ‘winterhuid’ binnen 30-60 minuten verbranden. Dat het fris is doet daar niets aan af. De temperatuur heeft geen invloed op de zonkracht. Wel zal fris weer veel mensen er nog van weerhouden om al in korte broek en T-shirt rond te lopen.

Tweede helft van april normaal en dus warmer
In de tweede helft van april worden geen afwijkingen van het klimaatgemiddelde verwacht. Uitgesproken warm lenteweer zit er niet in, maar de gemiddelde temperatuur ligt wel een stuk hoger dan eerder in de maand. Eind april kunnen we normaal gesproken rekenen op 14 graden in het noordwesten tot 18 in het zuidoosten. Op een wat warmere dag kan de temperatuur dan best een keer pieken richting 20 graden. Er wordt een normale hoeveelheid neerslag verwacht en dat betekent dat het vaak droog en zonnig is.

Jaco van Wezel weeronline/ Foto Leo de Harder