Natuur

Vollemaanwandeling in het Drents-Friese Wold

Op zaterdag 24 februari is het weer volle maan. Je kunt van dit bijzondere verschijnsel genieten tijdens de vollemaanexcursie die Staatbosbeheer maandelijks organiseert op het Aekingerzand. Omdat de maan op deze dag vroeg opkomt, start de wandeling al om 18.00 uur. Rond diezelfde tijd is het ook zonsondergang. Als de weersomstandigheden optimaal zijn, kun je de maan zien opkomen terwijl de lucht aan de andere kant roze kleurt net na zonsondergang.

Het Drents-Friese Wold is een van de donkerdere plekken in Nederland, op de grens van Drenthe en Friesland. Op het Aekingerzand sta je letterlijk op de grens, als je aan de rand van de Grenspoel staat te kijken naar de weerspiegeling van de volle maan op het water.

Omdat het er zo lekker donker is, kun je ook de sterrenhemel goed waarnemen. Wist je dat je in een drukke stad zoals Amsterdam soms maar zo’n 50 sterren kunt zien, terwijl dat er in Drenthe bijna 3000 zijn? Dat is wel een heel groot verschil.

Datum: zaterdag 24 februari 2024. Tijd:     18.00 – 20.00 uur. Start:   Parkeerplaats Aekingerzand, Canada 1 , Elsloo  (weg Appelscha naar Wateren). Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/vollemaandfw

Tekst Staatsbosbeheer/ foto Kees van der Klauw