Cultuur

Vocalin met vrijheidsconcert in Meppel op 15 mei

Stichting Vocalin Drenthe voert drie vrijheidsconcerten uit in de provincie Drenthe.

Zaterdag 14 mei Grote kerk Coevorden 20.00 uur
Zondag 15 mei Grote kerk Meppel 17.00 uur
Zaterdag 21 mei Goede Herderkerk Emmen 20.00 uur

Vocalin Drenthe voert het Requiem van Fauré en een aantal delen van The Peacemakers van Sir Karl Jenkins uit en staat onder leiding van dirigent Roelof Bosma.

De solisten zijn: Varvara Tishina en Agnes van Laar sopraan, Jasper Schweppe en Lars Terray, bariton.
Karel van den Berg (orgel) en het Ensemble Conservatoire (symfonieorkest) verzorgen tijdens het concert de begeleiding.

De concerten van Vocalin Drenthe hebben altijd een bijzonder karakter. Veelal worden meerdere kunstdisciplines betrokken bij de concerten.

Tijdens het concert in Meppel wordt op 15 mei verbinding gelegd met Stichting Gedenkstenen Meppel. De laatste gedenkstenen worden in deze periode gelegd. Studenten van de internationale PABO (ITEPS) zullen gebeden voor vrede uitspreken in verschillende talen.

Requiem van Fauré
De twee kernwoorden van dit muziekstuk zijn intimiteit en gelukzaligheid. Het Requiem behoort tot de bekendste werken van de Fransman Gabriel Urbain Fauré, die jarenlang als koordirigent en organist verbonden was aan de Madeleinekerk in Parijs. De compositie van het Requiem is opgebouwd rond het bekende Pie Jesu. Bij Fauré ligt de nadruk niet op het Dies Irae (de Dag des oordeels), maar op de bevrijding in het Paradijs (In paradisum). Die hoopvolle, harmonische toon staat voorop in dit Requiem.

The Peacemakers van Sir Karl Jenkins
Vocalin Drenthe zingt dit werk dat gebaseerd is op teksten van Maarten Luther King, Francisus van Assisi, Mandela, Gandhi en Anne Frank die op muziek zijn gezet door Sir Karl Jenkins. Hij draagt dit werk op ‘aan allen die zijn gevallen in een gewapend conflict, met name onschuldige burgers.’ Vele aspecten van het begrip Vrede passeren de revue,
waardoor het een prachtige ode aan de vrede is.

Kaartverkoop € 20, – (kinderen tot 16 jr. gratis) voor meer informatie zie www.vocalindrenthe.nl

Foto eigen