Nieuws

Vluchtelingenboten in Meppel vertrekken en maken plaats voor één grotere boot

De twee boten waar de gemeente Meppel vluchtelingen opvangt, vertrekken allebei eind volgende maand. Daarvoor in de plaats komt één grotere boot waar Meppel de komende twee jaar vluchtelingen gaat opvangen.

Voor beide boten loopt het contract met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) eind volgende maand af. “De boten moeten sowieso weg”, zegt burgemeester Richard Korteland. “Ze zijn toe aan een keuring en onderhoudsbeurten.” Sinds 2021 ligt de eerste boot met vluchtelingen in Meppel, bij de brandweerkazerne. Een jaar later kwam daar een tweede boot bij, bij de Sethehaven.

Op de boot bij brandweerkazerne worden 98 vluchtelingen opgevangen, bij de Sethehaven 125.

Nieuwe boot

Meppel stopt niet met het opvangen van vluchtelingen. Op dezelfde plaats bij de Sethehaven komt een nieuwe boot te liggen waar vluchtelingen op worden gevangen. “Het is een zelfde soort cruiseship, maar dan groter.” Daar kunnen 192 vluchtelingen opgevangen worden.

De burgemeester wijst daarbij ook op de spreidingswet die onlangs van kracht is gegaan. In deze wet staat hoeveel vluchtelingen de provincies en gemeenten moeten opnemen. Voor Drenthe gaat het om 2.691 opvangplekken voor asielzoekers, en voor Meppel gaat het om 193.

“We komen met de nieuwe boot dus net een opvangplek tekort om te voldoen aan de wet. Dus gaan we kijken hoe we daar wel aan kunnen voldoen”, aldus Korteland. De nieuwe boot blijft voor in ieder geval twee jaar liggen. Omwonenden, en voornamelijk de omliggende bedrijven, zijn ingelicht.

In het voormalige ziekenhuis van Isala vangt de gemeente 358 Oekraïense vluchtelingen op. Die tellen niet mee voor de spreidingswet.

Tekst/foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)