Nieuws

Vluchtelingen zien af van protest na brief IND

De vluchtelingen die van plan waren om vandaag te demonstreren bij het stadhuis in Meppel zien daar vanaf. Ze wilden er protesteren tegen de lange wachttijden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Maar gisteren kregen twintig vluchtelingen een brief van de IND waarin ze worden uitgenodigd voor een eerste gesprek. Daarnaast hebben nog eens vijftien asielzoekers een afspraak ontvangen voor het aanvragen van een Burgerservicenummer.

De meeste vluchtelingen hebben inmiddels zeven maanden doorgebracht in Nederland. Normaal gesproken moet het IND voor zes maanden beslissen over een aanvraag voor een verblijfsvergunning. Dat is eind vorig jaar alleen tijdelijk verlengd met negen maanden. Daartoe heeft het kabinet besloten vanwege de hoge asielinstroom.
Vanwege de uitnodigingen zien de vluchtelingen af van hun protest. Eigenlijk zouden de vluchtelingen vorige week al demonstreren bij het stadhuis. Daar werd toen vanwege veiligheidsoverwegingen van afgezien.

In Meppel worden vluchtelingen opgevangen op twee boten. In totaal kunnen er 208 vluchtelingen terecht. Daarnaast worden in het voormalige Isala-ziekenhuis zo’n 300 vluchtelingen uit Oekra├»ne opgevangen.

Stefan Klomp (RTV Drenthe)