Regio

Vivianne Miedema heropent Cruyff Court in Hoogeveen

Arsenal-spits Vivianne Miedema heeft gisteren het Cruyff Court in Hoogeveen heropend. Het sportveld heeft een opknapbeurt gekregen en werd naar haar vernoemd: Cruyff Court Vivianne Miedema.

Voor de opening kwam Miedema zelf naar Hoogeveen. Ze schoot met een bal een spandoek van een bord, waarna de nieuwe naam van het voetbalveld onthuld werd.

Een bijzonder moment voor de Hoogeveense Miedema, want Hoogeveen is de plek waar ze zelf opgroeide en het voetbalveld is de plek waar ze zelf ook vaak te vinden was. “Het is het veldje waar ik zelf veel heb gevoetbald, dus extra speciaal voor mij. Het is mooi dat we zo’n veldje hebben in Hoogeveen, daar moeten we gebruik van maken,” vertelt ze voor de camera van RTV Drenthe.

Wereldkampioenschap
Vivianne Miedema speelde in de jeugd bij de Hoogeveense clubs HZVV en vv De Weide, voor ze via sc Heerenveen en Bayern München bij Arsenal terecht kwam. De 27-jarige Hoogeveense is topscorer aller tijden voor het Nederlands elftal. Gisteravond leek het er op dat Miedema met een sportieve kater zou afreizen naar Hoogeveen. Het WK-kwalificatieduel tegen IJsland moest gewonnen worden, maar het lukte Miedema en de andere Oranjevrouwen niet om te scoren. In blessuretijd viel de bevrijdende goal waardoor Miedema zich met Nederland mag opmaken voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland volgend jaar.

“Het was een bizarre wedstrijd”, blikt Miedema met trots terug, al betekende het een korte nacht voor de aanvaller. “Van vier uurtjes, maar ik ben blij om hier met alle kinderen te staan. Als ik naar mijn eigen jeugd kijk, ik was alleen maar buiten. Mijn moeder moest me echt naar binnenslepen zodat ik kwam eten. Dat wil ik kinderen ook adviseren. Volgens mij is buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes hartstikke leuk, en dat heb je het nodig als je jong bent.”. En gaat dit veld bijdragen aan nieuwe spelers voor Oranje? “Dat hoop ik wel ja”, lacht Miedema. Niet alleen voor de meiden, ook jongens moeten hier gaan voetballen. Een nieuwe spits in Oranje uit Hoogeveen zou mooi zijn.”

Cruyff Court
Verspreid door heel Nederland liggen Cruyff Courts, die zijn bedoeld om buiten sporten te stimuleren. Hoogeveen heeft zo’n openbaar kunstgrasveldje sinds 2006, het veld was toe aan een renovatie. “Ik ben er trots op om dit veld te vernoemen naar deze legende”, zegt Niels Meijer. Hij is directeur van de Cruyff Foundation. “Wij zien die lokale helden zoals Miedema als een voorbeeld voor de wijk. Kinderen kijken tegen haar op, en zij kan heel goed over de invloed van sport op gezondheid en vriendschap vertellen. Dat is wat we willen. Johan Cruyff kan het zelf niet meer, maar dit soort personen kunnen dat als geen ander.”

Ook Meijer merkte veel enthousiasme onder de aanwezige kinderen. “Je merkt dat ze trots op Vivianne zijn”, zegt hij. “Ik hoop dat ze allemaal veel gaan spelen op dit veld. Dat is belangrijk, want kinderen bewegen steeds minder en daar moeten we wat aan doen.” Volgens Meijer is er alles aan gedaan om het veld zo mooi mogelijk te maken. “De omgeving moet er trots op zijn, want dan gaat het ook minder snel stuk. Hoe mooier het is, hoe zuiniger mensen ermee omgaan is onze ervaring is onze ervaring.”

Frikandel
Miedema woont vanwege haar voetbalcarrière al vijf jaar in Engeland, maar vindt het fijn om weer even terug in Hoogeveen te zijn. “Mijn ouders en familie wonen hier nog, dus als ik een vrije dag heb ben ik hier zeker te vinden. Ik denk niet dat ik ooit terugga naar Hoogeveen. Ik denk dat ik in Engeland blijf, maar dit voelt als thuiskomen.” Ze voelt zich heel gelukkig in Engeland, al zal ze enkele dingen blijven missen. “Zoals de Nederlandse supermarkt, en de snackbar kennen ze in Engeland ook niet. Als ik in Hoogeveen ben en ik heb tijd heb om een frikandel te halen, haal ik die.”

Bij de heropening waren ook wethouder Jan Zwiers en zo’n zeventig kinderen uit de wijk aanwezig. Na afloop konden de kinderen op handtekeningen jagen.

tekst: rtv Meppel