Nieuws

Vergiftige boom Meppel wordt gekapt

De boom in de Lucas van Leydenstraat in Meppel wordt spoedig gekapt. Sinds zijn vergiftiging gaat hij hard achteruit.

Vorige maand regeerde verbazing in de wijk Koedijkslanden in Meppel toen de gemeente per brief informeerde over vergiftiging van een boom. De gemeente schreef dat de boom vervangen zou worden door een nieuw exemplaar. De conditie van de boom verslechtert echter sneller dan in eerste instantie was ingeschat.

Om gevaar voor de omgeving te voorkomen, wordt de boom op korte termijn gekapt en vervangen. De omvang van de nieuwe boom is op termijn vergelijkbaar met de huidige plataan.

20.000 euro schade
Ook hoopt de gemeente hiermee dubbele uitgaven te voorkomen. Momenteel wordt er nieuwe bestrating aangelegd in de Lucas van Leydenstraat. Het herplanten van de boom wordt onderdeel van deze werkzaamheden. Zo voorkomt de gemeente dat de nieuwe bestrating er in de toekomst opnieuw uit moet worden gehaald.

De gemeente heeft aangifte gedaan van vergiftiging. Onderzoek van de politie heeft tot op heden niets opgeleverd en een dader heeft zich niet gemeld. Daardoor draait de gemeente vooralsnog op voor de kosten. Omdat de gemeente de boom wil vervangen voor één van vergelijkbare grootte kan de schade oplopen tot 20.000 euro.

Foto Bastian vd Belt