Nieuws

Boeren delen groente en fruit uit

Het is Nationale Groente- en Fruitdag en daarom delen in het hele land boeren en tuinders groente en fruit uit. Ook in het Noorden wordt meegedaan aan de actie door LTO Noord. Boerin Boukje Brouwer ging vandaag op pad in regio Meppel met zes studenten van MBO Terra.

De studenten benaderden een aantal boerenbedrijven en kregen veel steun voor de actie. De kratten met gezonde etenswaren raakten snel gevuld met appels, peren, uiten, aardappels, chocolademelk, kwark, yoghurt, appelsap, en kaas. “We hebben de boeren gebeld, de meesten wilden meewerken aan dit initiatief”, zegt een van de studenten. “Alles komt hier in de buurt.”

De studenten zijn groot voorstander van lokale producten. “Er wordt veel eten ge├»mporteerd”, zegt een van hen. “Terwijl we in Nederland heel erg ons best om goed eten te maken en aan allerlei regels voldoen. Volgens mij kunnen we dan beter eten van de lokale boeren en tuinders kopen. We moeten hier ook een beetje werk houden als boeren.”

“Nederlandse boeren hebben het niet makkelijk, dus het is van belang om de boeren te steunen”, zegt ook boerin Brouwer. “De kwaliteit moet je ook niet vergeten. Het is super, ook omdat het van zo dichtbij komt. Wat vanmorgen geplukt is kun je nu eten, wat vanmorgen gemolken is kun je nu drinken.”

De Nationale Groente- en Fruitdag is onderdeel van de Dutch Food Week. Het is ontstaan om aandacht te vragen voor het eten van voldoende groente en fruit. De focus ligt op gezondheid, duurzaamheid, verspilling en leefstijl. Bij de Dutch Food Week staan Nederlandse voeding, voedselproductie en innovatie centraal.

Foto Arjan Tien