Nieuws

Verbouwen in plaats van vakantie? Tips…

4 Belastingtips om rekening mee te houden
De kosten van het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte. Kosten die je maakt wanneer je geld leent voor een verbouwing of onderhoud, zijn dat meestal wel. Denk aan de financieringskosten en de rente die je over de lening betaalt. Om te helpen checken welke kosten aftrekbaar zijn, geeft de Belastingdienst tips aan verbouwers.

1 Check welke financieringskosten je mag aftrekken
Wie een lening afsluit voor een verbouwing of onderhoud aan de eigen woning, mag de financieringskosten meestal aftrekken bij de belastingaangifte. Dit geldt als er sprake is van een verbouwingslening of verbouwingsdepot. Financieringskosten zijn de afsluitkosten, de bemiddelingskosten en de notariskosten voor het afsluiten van de lening. De financieringskosten van de verbouwingslening of het verbouwingsdepot mogen woningeigenaren in één keer aftrekken. Verbouwingen met eigen geld kan je niet aftrekken.

2 Check of de rente over de lening aftrekbaar is
Sommige woningeigenaren financieren hun verbouwing via hun hypotheek. Bijvoorbeeld door de hypotheek te verhogen. Over deze extra lening mag hypotheekrente worden afgetrokken. Voorwaarde is wel dat ook deze extra lening binnen 30 jaar wordt afgelost, en je jaarlijks een bepaald bedrag aflost.

3 Check voor welke werkzaamheden en materialen de rente over de lening aftrekbaar is
Het vervangen van de kozijnen, asbestverwijdering, onderhoudsschilderwerk of verbouwing van de keuken. Of energiebesparende zaken zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Over deze en andere zaken mag je de rente over de lening aftrekken. Controleer goed of dat voor jou geldt, want kosten voor de verbouwing of het onderhoud zelf mag je niet aftrekken.

4 Bewaar alle bonnen en rekeningen
Woningeigenaren mogen de financieringskosten voor hun verbouwing aftrekken in de belastingaangifte wanneer zij een verbouwingslening of verbouwingsdepot hebben. Hierbij moeten zij wel kunnen aantonen dat de lening of het depot gebruikt is voor de verbouwing. Een tip is daarom om alle rekeningen en bonnen van de verbouwing te bewaren.

Meer informatie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/koopwoning/koopwoning