Nieuws

Er dreigt toename van aantal honden met gedragsproblemen

Het aantal huisdierbaasjes is enorm gestegen tijdens de coronamaanden: bijna één op de tien Nederlanders schafte een huisdier aan. Thuiswerken is de norm en tijd voor de nieuwe pup was er voldoende. Maar een puppycursus volgen? Dat ging door de coronamaatregelen amper. Niet iedereen is ervaren genoeg om een pup goed op te voeden.

Experts van brancheorganisaties Dibevo en SPDD vrezen daarom voor een toename in het aantal bijtincidenten. Maar wie draait op voor de dierenartskosten? En wie is er aansprakelijk als jouw hond een andere hond bijt of andersom?

Baasjes weten door het ontbreken van de cursus bijvoorbeeld niet wat zij moeten doen om het bijtgedrag van de hond te stoppen, met in het ergste geval blijvend letsel bij een persoon of andere hond als gevolg. De hond die het letsel veroorzaakte krijgt vaak de schuld, terwijl dit vaak voorkomen had kunnen worden.

Gevolgen van een bijtincident
De gebeten hond wordt na een bijtincident vaak naar de dierenarts gebracht. Afhankelijk van de situatie kunnen de dierenartskosten op het baasje van de bijtende hond verhaald worden. Het baasje van de bijtende hond is namelijk wettelijk aansprakelijk. Wanneer de hond zelf verongelukt, bijvoorbeeld door een nare val, moeten dierenartskosten vaak uit eigen zak betaald worden, tenzij het baasje van de hond een hondenverzekering heeft afgesloten.

Baasje is te allen tijde aansprakelijk
Een ongeluk met een huisdier is al erg genoeg, laat staan de financiële last die erbij komt kijken. “De eigenaar is verantwoordelijk voor de schade die zijn of haar hond aanricht. Het is dus geen overbodige luxe om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten,” zegt Dibevo.

Nalatigheid of een ongeval met de hond door eigen schuld wordt meestal niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Check daarom goed de voorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering als je een hond in huis neemt. De schuld ligt bijvoorbeeld bij het baasje wanneer zijn of haar loslopende hond een incident veroorzaakt in een gebied waar honden aangelijnd moeten zijn. Eventuele schade- of letselkosten moeten dan door het baasje zelf worden vergoed.

Bron Pricewise. https://www.pricewise.nl/blog/experts-voorspellen-toename-in-bijtincidenten-deze-zomer/

Foto Shutterstock