Schooltv

Uitbreiding van Internationale PABO in Meppel naar 600 studenten

De internationale pabo in Meppel breidt volgend schooljaar nog eens uit met zo’n 100 tot 150 studenten. Daarmee krijgen ongeveer zeshonderd internationale studenten na de zomer les NHL Stenden in Meppel.

De groei komt omdat de internationale opleiding tot docent voor het middelbaar onderwijs uitbreidt. Ook de tweede, derde en vierde jaar gaan in Meppel les krijgen. Dit seizoen kregen alleen eerstejaars les. De opleiding komt over vanuit Groningen en is in Meppel een aanvulling op de internationale opleiding tot docent voor het basisonderwijs. De studenten komen vanuit de hele wereld, omdat dit de enige plek in de wereld is waar deze opleiding wordt gegeven.

Puzzel

“Voor veel van de studenten hebben we inmiddels huisvesting geregeld. Maar voor 20 tot 25 studenten zijn we nog aan het zoeken”, zegt Ton Gelmers, vestigingsdirecteur van NHL Stenden in Meppel. De meeste zitten in Meppel, Nijeveen en de omgeving van Ruinerwold en Staphorst.

Het is ieder jaar een puzzel voor de opleiding in Meppel om de studenten onderdak te bieden. Een paar jaar geleden werd een grote stap gezet met de komst van een studentencampus. Inmiddels zijn daar noodlokalen bijgebouwd om extra studenten op te vangen, maar ook die zit al lang vol. En dus moet de opleiding creatief zijn.

Tijdelijk bij mensen thuis

Studenten worden overal opgevangen. Vanuit NHL Stenden zijn er plannen om op meerdere plekken in en rond Meppel woningen te bouwen voor de studenten. Daarnaast is er voor dit jaar een nieuw idee opgezet, waarbij inwoners tijdelijk een student in huis kunnen nemen. “Totdat er voor ze een permanente plaats is gevonden. Dat heeft een aantal reacties opgeleverd, maar nog niet zo veel als we hadden gehoopt.”

Ondertussen verwacht Gelmers dat met deze uitbreiding de grootste groei ook weer achter de rug is. “Er komen steeds meer internationale scholen, dus er zal meer vraag zijn naar docenten hiervoor. Maar dat zal geleidelijk gaan. Als we over vijf jaar tussen de 700 en 750 studenten hebben die hier studeren, zou mooi zijn. Dat is ook wat we hier maximaal aankunnen.”

Stefan Klomp (RTV Drenthe)