Cultuur

The Father in Filmhuis Meppel

Naast zijn eerdere rol als seriemoordenaar Hannibal Lecter in Silence of the Lambs speelt hij nu de vader Anthony uit de titel van The Father, waarbij het venijn er juist in zit dat hij je hart wint met zijn charme en zijn warmte, om abrupt bruut tekeer te gaan tegen de mensen in zijn leven die dit echt niet verdienen. Maar hij kan er niks aan doen, want zijn eigen brein is zich langzaam tegen hem aan het keren. Anthony heeft Alzheimer, en het eindstation is in zicht.

De film verwart en desoriënteert, en haalt de belevingswereld door de mangel. Anthony is stervensbang dat zijn dochter hem in een tehuis stopt, maar hij kan ook slecht opschieten met de thuisverpleging die zij voor hem regelt.
Haar man Paul is hem al helemaal liever kwijt dan rijk, als die niet al jaren geleden van Anne is gescheiden. Soms is Anne nooit getrouwd geweest en staat ze op het punt om te verhuizen naar Parijs.

Want dat is het: al deze zaken spelen in het hoofd van Anthony, maar zijn geheugen laat hem zo erg in de steek dat hij niet kan bijhouden waar of wanneer hij is. Alles steekt uiteindelijk minutieus in elkaar, inclusief de puzzelstukjes die niet of nauwelijks met elkaar te rijmen vallen. En daardoor weet je nooit helemaal zeker wat er nu echt aan de hand is, net zoals iemand die aan deze vorm van dementie lijdt. Maar we voelen wel alle pijn die ermee gepaard gaat.
Dit soort vondsten maken de tweede Oscar, die voor Beste Bewerkte Script, net zo terecht als die voor Hopkins.

Deze film is te zien op dinsdag 1 februari om 20.00 uur in het Filmhuis. Meer informatie via de website www.schouwburgogterop.nl