Vleermuizen en zwaluwen moeten grasvliegjes verjagen

In een woontoren in Meppel hebben de bewoners al jarenlang extreme last van grasvliegjes. Vandaag zijn grootste maatregelen genomen om dat aan te pakken. Een mix van gierzwaluwen, vleermuizen en bloemen moet de overlast tegengaan.

“In de herfst komen ze niet per tientallen, maar duizenden op ons af”, vertelt bewoner Albert over de grasvliegjes. “In het voorjaar leggen ze hun eitjes in het gras naast het gebouw. Ze groeien op, eten zich dik en willen zo hoog mogelijk overwinteren. Dit gebouw is acht verdiepingen hoog dus dat vinden ze mooi. Ze komen binnen en kruipen bij elkaar in allemaal openingen en kieren.” In zijn woning komt Albert ze vaak tegen. “Ze proberen vaak binnen te komen. We kunnen de woning dus nauwelijks ventileren. Balkondeuren, ramen en ventilatie blijven dicht.”

“Dit is een erg vervelende situatie voor de bewoners”, aldus Ewoud Bos van woningcoöperatie Woonconcept. “Het speelt al jaren, maar de vorige oplossingen hebben niet geholpen. De bewoners kwamen met het idee om de onbalans in diversiteit te verbeteren. Daarmee moet het straks opgelost zijn.”

“We zijn nu bezig met de aanleg van nestkastjes voor gierzwaluwen”, vult Albert aan. “Het is de bedoeling dat die een hoop vliegjes weg eten. Er komen ook kasten voor vleermuizen. Die jagen ook op insecten. Daarnaast wordt de biodiversiteit verhoogd door insectenhotels te plaatsten, bloemen te zaaien en struikjes neer te zetten. Minder gras dus, want daar zitten de vliegjes in.”

Nu is de vraag of dit gaat werken. “In het najaar is het extreem. Dan kunnen we het resultaat zien”, zegt Bos. “We zijn heel trots op de bewoners dat zij zelf de oplossingen hebben aangeslingerd. Wij zijn er alleen om ze daarbij te helpen, maar het initiatief lag bij henzelf.”

Foto: Arjan Tien