Nieuws

Textiel van afvalstof naar grondstof

In 2023 is in Meppel 149.000 kilo textiel opgehaald via de textielcontainers en de VET-goed route. Op deze manier krijgt het textiel een tweede leven en gaat het van afvalstof naar grondstof. Ongeveer evenveel textiel gooiden inwoners weg via het restafval. Restafval wordt verbrand en hierdoor gaan grondstoffen verloren. Daarom roept gemeente Meppel inwoners op om textiel weg te gooien in de daarvoor bestemde textielcontainers. Er staat er altijd één in de buurt, op de verschillende locaties in de wijken en dorpen van de gemeente Meppel. Ook haalt gemeente Meppel textiel maandelijks op aan huis via de VET-goed route.

Circulaire economie

Wie afval goed scheidt, draagt bij aan een circulaire economie. Wethouder Jeannet Bos legt uit: “Geen afval meer, maar stoffen steeds weer gebruiken als grondstof. Van weggegooid textiel, dat niet opnieuw te gebruiken is, maakt men bijvoorbeeld isolatiemateriaal of vloerbedekking. Die cirkel noemen we Circulaire Economie. Hoe minder afval, hoe duurzamer. Alle inwoners kunnen hun steentje hier aan bijdragen door afval goed te scheiden. Alleen dan krijgt afval een tweede kans als grondstof,” vervolgt wethouder Bos.

Verlaging van de CO2-uitstoot

Met het in gemeente Meppel opgehaalde textiel in 2023, is een CO2-besparing van ruim anderhalf miljoen kilo behaald. Deze besparing staat gelijk aan de uitstoot van ruim 7 miljoen gereden kilometers met een personenauto. Daarnaast bespaarde deze textielinzameling ruim 1 miljoen liter water. Dat zijn ruim 2000 tankwagens. In de afgelopen vier jaar is een dalende trend zichtbaar bij de inzameling van het textiel in Meppel. Ten opzichte van 2020 is er vorig jaar ruim 33.000 kilo textiel minder opgehaald. Door het goed aanbieden van textiel bespaart Meppel in de toekomst nog meer CO2. 

Op de website www.drenthegeeftdoor.nl staat een video hoe het ingezamelde textiel een tweede leven krijgt. Op www.meppel.nl zijn de locaties van de textielcontainers te vinden.

Cheryl Groen (bron Gemeente Meppel)/ foto Gemeente Meppel