Nieuws

Steun in de rug voor Joost Klein: “Europapa’ klinkt door Meppeler kerktoren”

De klanken van Europapa klinken rond het middaguur in Meppel. Het is het werk van stadsbeiaardier Mannes Hofsink. Hij wil Joost Klein na zijn diskwalificatie een hart onder de riem steken. “Ik dacht: ik kan niet achterblijven.”

Hij maakte zich de noten van Europapa snel meester. En dat was nodig ook. 3FM-dj Wijnand Speelman riep beiaardiers gisterochtend op om Europapa een dag later door de Nederlandse stads- en dorpcentra te laten schallen. Als steun in de rug voor Klein. Een lokroep die Hofsink en zijn vakgenoten niet konden weerstaan.

‘Kan niet achterblijven’

“Ik hoorde van de actie, en dacht: laat ik het maar doen”, verklaart de Drentse beiaardier zijn deelname. “Dit leeft in Nederland, dus kan ik niet achterblijven. Ondanks wat er wellicht zou zijn gebeurd.”

Om de kerkklokken goed gestemd te laten klinken, oefende Hofsink één keer. Vaker vond hij overbodig. “De voorbereidingstijd moet zo kort mogelijk, want dan komt er zo veel mogelijk druk op. En dan gaat het vaak het beste”, zegt hij droogjes.

Europapa op meer plaatsen

De aanleiding om Klein weg te houden uit de Songfestivalfinale, wordt sinds dit weekend omgeven door vraagtekens. De European Broadcasting Union (EBU) houdt het bij “een duidelijke overtreding van de wedstrijdregels”. Bij het incident zou een cameravrouw betrokken zijn. Hofsink: “Er is een onderzoek gaande, dus blijft het giswerk. Ik denk dat we geduld moeten hebben.”

Samen met Hofsink gaven meer klokkenspelbespelers gehoor aan de oproep van Speelman. Onder meer in Nijkerk, Weesp, Groningen en Bergen op Zoom was Europapa vanmiddag te horen.

Wouter van Dijk (RTV Drenthe)