Sport

Sporters voortaan gehuldigd op Burgerweeshuis Sportgala

Het Meppeler Sportgala gaat verder onder de naam Burgerweeshuis Sportgala Meppel. Stichting Burgerweeshuis gaat het Sportgala drie jaar lang financieel ondersteunen. De tegenprestatie is dat de jaarlijkse verkiezing van de Sportvrouw, Sportman en Sportploeg van het Jaar verder gaat onder de naam Burgerweeshuis Sportgala Meppel. Het 36ste Sportgala wordt gehouden op donderdagavond 26 januari 2023 in Schouwburg Ogterop. Presentator is Marijn de Vries.

Het jaar 2021 gaf door de coronamaatregelen een beperkt aantal sportprestaties te zien. Alle competities werden stilgelegd. De jury besloot voor de eerste keer in het bestaan van het Sportgala niet tot nominaties over te gaan. De jury koos rechtstreeks de Sportvrouw, de Sportman en de Sportploeg van het Jaar. Voor het 36ste Burgerweeshuis Sportgala worden begin januari in een bijlage in de Meppeler Courant weer drie nominaties per categorie gepresenteerd.

Volgens jury-voorzitter Jan Feenstra wordt het een ouderwets gezellige en spannende avond. Na afloop van het officiële gedeelte ontmoeten de relaties uit de sport, het bedrijfsleven en de politiek elkaar in de foyer.

Eregalerij
Tijdens het Burgerweeshuis Sportgala wordt een gerenommeerde sporter een plaats in de Eregalerij. Wethouder Jeannet Bos reikt namens de Gemeente Meppel de Vitaliteitsprijs uit. De prijzen voor sporttalenten worden beschikbaar gesteld door Stichting Grote Broer en de Vrijwilligersprijs wordt overhandigd namens Stichting Waarborgfonds Meppel. MEProductions tekent mede voor de organisatie en voor het amusement. De gefilmde portretten van de genomineerde sporters en sportploegen worden gemaakt door Time Star Media.

Geschiedenis
Decennialang was het Sportgala een initiatief van de Meppeler Courant. De genomineerde sporters kwamen uit het verspreidingsgebied van de krant ofwel het Land van de Meppeler Courant. In 2017 kwam het Meppeler Sportgala op eigen benen te staan en werd een stichting in het leven geroepen. Voortaan worden alleen sporters en sportploegen uit de gemeente Meppel genomineerd.

Jan Feenstra is voorzitter van de 15-koppige jury. ,,Ik denk met bijzonder veel plezier terug aan de urenlange discussies. We hebben in de afgelopen jaren zoveel vooraanstaande sporters de revue laten passeren. De eerste Sportman van het Jaar was Evert van Benthem, winnaar van de Elfstedentocht.”

Hij herinnert zich dat de organisatoren tijdens de viering van het eerste lustrum een koets met paard lieten opdraven op het toneel van Ogterop. ,,In die koets zaten Evert van Benthem, Jan Roelof Kruithof, marathonloper Gerard Nijboer, marathonschaatster Corine Slagter en amazone Jenny Zoer. En het paard was van Jan Bouwman uit de Nijeveense Bovenboer. Ook geen onbekende.”

De Muur
Een ander hoogtepunt vond plaats kort na de val van De Muur. Het was tijdens het Sportgala van eind januari 1990. De organisatie had via wijlen Ferdi Jonkeren Oost-Europese schaatsers naar Meppel gehaald: twee wereldkampioenen, Oleg Bozjev en Nikolaj Goeljajev, en de Oostduitse wereldrecordhouder op de 1500 meter Dieter Hoffmann. Het Westen werd vertegenwoordigd door Mark Michell, een van de Amerikaanse basketballers van Red Giants. Zij braken op het podium samen symbolisch de Muur af. De bouwstenen waren geleend van het Concours Hippique. Zo werd in Meppel de ontspanning na de Koude Oorlog gevierd. Een grote foto van dit hoogtepunt is ieder jaar tijdens het Burgerweeshuis Sportgala in de foyer te zien.

RTV Meppel/ foto Leo de Harder (line-up winnaars 2021)