Nieuws

Spacebuzz stijgt op vanuit Meppel

Op maandag 8 mei lanceert Stichting KindPunt de Spacebuzz. Aan boord reizen leerlingen met commandant André Kuipers naar de ruimte. Daar ervaren ze het overview effect door de ogen van een astronaut. Ze zien de aarde als een blauwe oase van leven in een zwart, onherbergzaam heelal. Van de lancering tot de spectaculaire landing voelt de missie met de SpaceBuzz levensecht.

SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Leerlingen worden als bemanning klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek. Wanneer deze training succesvol is afgerond, komt de SpaceBuzz naar school. De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig, voorzien van de nieuwste 4D Virtual Reality (VR) technologie.

Eenmaal terug op aarde werken de leerlingen aan lessen waarin ze reflecteren op wat ze hebben beleefd aan de hand van de thema’s STEM, ruimtevaart en de planeet Aarde. Tot slot organiseren de leerlingen (of kersverse ‘ambassadeurs van planeet aarde’) een persconferentie voor medeleerlingen, ouders en de lokale pers waarin ze, net als echte astronauten, vertellen over hun ervaringen en plannen.

De lessen sluiten aan bij kerndoelen rond Natuur & Techniek, Mens & Samenleving en Ruimte. Daarnaast werkt het programma ook aan de ontwikkeling van 21st Century Skills. De lessen zijn zeer praktisch uitgewerkt voor leerkrachten, inclusief handleiding en materialen voor de leerlingen. Alle lessen worden bovendien ondersteund door een laagdrempelige, aantrekkelijk vormgegeven digitale leeromgeving; het ‘mission control center’.

In deze video legt André Kuipers aan meester Sander uit wat het project is: https://youtu.be/Ypi6Wi0HhQU

Tekst/foto KIndpunt