Nieuws

SP overlast biomassacentrale Nieuwveense Landen in kaart brengen

De SP in Meppel gaat in de wijk Nieuwveense Landen onderzoek doen naar de overlast van de biomassacentrale. Inwoners van de wijk ervaren overlast door lawaai, rook en stank. De lokale partij wil met het onderzoek “de druk op de wethouder verhogen”.

Volgens SP-leider Xander Topma zijn de problemen groot. “Mensen ervaren last van stank- en geluidsoverlast van de centrale. Dat is al jarenlang aan de orde en geluiden die we horen zijn serieus. Dit gaat niet om één of twee bewoners, maar over een hele wijk. Er zijn filmpjes waarin rook uit de centrale over de wijk heen trekt. Je zult er maar wonen.”

Een van de problemen is dat klachten slecht in kaart gebracht worden, zegt Topma. “Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen klachten en meldingen. Terwijl elke melding van wakker liggen gewoon geregistreerd moet worden als klacht. Ook weten mensen soms niet waar ze een klacht in moeten dienen. Bij de leverancier, uitbater of gemeente? Het is een geval van kastje naar de muur.”

Druk verhogen
Daarom gaat Topma nu zelf de wijk in om alle klachten de bundelen. “Morgen gaan we langs de deuren om te vragen of mensen de online-vragenlijst willen invullen. De antwoorden worden gebundeld en aangeboden aan wethouder Van der Haar, die verantwoordelijk is voor dit dossier.”

De SP’er voelt zich gesteund door de hele gemeenteraad. “Veel raadsleden zien de noodzaak om stappen te zetten en dienen vandaag schriftelijke vragen in. We kijken dus raadsbreed hoe we de druk kunnen verhogen. Potverdorie, het is echt hoog tijd dat hier iets gaat gebeuren.”

Foto Bastian vd Belt