Cultuur

Shakespearetheater in Diever weer open

Er weer publiek welkom is in het Shakespearetheater in Diever. Weliswaar niet de gebruikelijk 1000 liefhebbers, maar een voorzichtig begin met maximaal 200 kijkers die, op veilige afstand van elkaar, op de banken mogen plaats nemen. Die 200 toeschouwers krijgen deze zomer twee van Shakespeares stukken in één voorstelling te zien.

Al sinds 1946 wordt Shakespeare op hoog niveau en met veel succes in Diever gespeeld. Dat betekent 75 jaar openluchttheater en dat wordt gevierd op een heel bijzondere wijze. Er worden namelijk twee van Shakespeares stukken in één voorstelling gespeeld: zijn kortste tragedie (Macbeth) en zijn kortste komedie (Comedy of Errors).

Bloederig

De Comedy of Errors is een hilarische reeks misverstanden rond twee paar tweelingen met dezelfde naam, die niet van elkaar weten dat ze zich gelijktijdig op dezelfde plek bevinden. Macbeth heeft de koning vermoord, zijn lijfwachten doodgestoken en dat allemaal omdat vreemde wezens hem hebben voorspeld dat híj koning zal worden. Maar twijfel blijft. En spijt ook. Bij elke nieuwe moord die nu moet volgen. Want eens bloed, altijd bloed, steeds meer bloed. Macbeth verzucht dan ook: “Ik zou willen dat ik mezelf kon vergeten.”

Hoop op 500 toeschouwers

Afhankelijk van de nieuwe maatregelen, heeft het theater de hoop dat het aantal toeschouwers in augustus mag uitbreiden naar 500 toeschouwers of meer. Wanneer dat het geval is krijgt iedereen die op de wachtlijst bij de kaartverkoop staat, daarvan automatisch als eerste bericht.

De catering moet helaas nog gesloten blijven, wel wordt de traditionele warme worst verkocht en mogen meegenomen etenswaren en drinken in het theater zelf verorberd worden.