Nieuws

Riender Hoolsema (95) uit Meppel in ‘t zonnetje gezet

Op 13 augustus vierde Riender Hoolsema uit de Woldstraat in Meppel zijn 95e verjaardag. Die heugelijke gebeurtenis kreeg deze week een vervolg in en voor de winkel. De buren ondernemers van de Woldstraat hadden een verrassing in petto voor hun altijd vrolijke, gastvrije collegae. Bovendien kwam burgemeester Korteland de jarige feliciteren.

Riender Hoolsema is een volhouder en is een van de oudste ondernemers van Nederland. Aan stoppen denkt hij voorlopig nog niet.

Als hij al niet met een glimlach achter de toonbank staat, komt hij wel vrolijk aanlopen als het belletje van de deur verraadt dat er iemand binnenkomt. Al zestig jaar heeft Riender Hoolsema een stomerij aan de Woldstraat in Meppel en nog altijd beleeft hij er zichtbaar plezier aan.

Om 06.00 uur ‘s ochtends gaat de wekker, kort daarop start hij alle machines op. Daarna is het klanten ontvangen, was sorteren, pluisjes verwijderen, stomen en strijken. “Tot een uur of vijf werk ik door. Zes dagen in de week”, zegt Hoolsema.

Hij weet niet beter. Via zijn schoonvader begon hij in 1960 voor stomerij Palthe te werken. In 1977 verliet hij het bedrijf en zette hij de stomerij op dezelfde plek onder eigen naam voort.

In de loop der jaren heeft Hoolsema heel wat goodwill opgebouwd. Winkeliers, restauranthouders en particulieren gooien dagelijks bevlekte, gekreukte was om de deur. Soms bijna letterlijk. “Je hebt het werk zelf in handen. Dan wil je het ook volmaakt afleveren.”

Als het even rustig is, staat Hoolsema ook maar wat graag in de zaak. Nieuwsgierig als hij is, wil hij weten wat er allemaal voorbij komt in de Woldstraat. Het blijft niet bij uit het raam staren, want hij vindt het ook leuk om zijn zaak uit te gaan om een praatje te maken met collega-ondernemers in de straat.

In 1998 overleed zijn vrouw Greetje, met wie hij de zaak runde. Plannen om samen te gaan genieten van hun vrije tijd na hun pensionering verdwenen in de prullenbak. Hoolsema: “We zouden samen een wereldreis gaan maken. In augustus werd ze ziek, in november lag ze onder de grond.” En dus besloot Hoolsema niet met pensioen te gaan.

Wie nog wat heeft hangen kan voorlopig blijven komen bij Hoolsema, want het woord stoppen kent hij niet. “Pensioen, ik weet niet wat het is. Er zijn erbij die er heel anders aan toe zijn als ze 95 zijn”, weet ook Hoolsema. “Ik doe gewoon door, ik weet ook niet hoe ik het volhoud.” Een combinatie van geluk en plezier lijkt het belangrijkste. “Je gezondheid moet je niet in de steek laten.”

Tekst Marcus Siebes en Roy Schutte (RTV Drenthe)
Foto Henk Oostra