Nieuws

Renovatie Ogterop valt duurder uit: totale kosten ca. 21 miljoen

Alles wordt duurder. Dus ook de grote renovatie van schouwburg Ogterop in Meppel. Zoals het er nu uitziet, gaat dat net geen 21 miljoen euro kosten. Dat is bijna drie miljoen meer dan in eerste instantie werd verwacht.

En er lijkt nog een financiële tegenvaller voor de gemeente Meppel aan te komen. De gemeenteraad wil dat vijf miljoen euro door andere partijen of instanties wordt opgehoest. Onhaalbaar, blijkt nu.

De schouwburg in Meppel is aan vervanging toe. Het gebouw is op. Het is na vijftig jaar verouderd, gedateerd, en schiet op meerdere vlakken – waaronder Arbo technisch – tekort en is niet toekomstbestendig. In de afgelopen twee decennia is alleen het hoognodige bouwkundig onderhoud uitgevoerd.

Het idee is om bijna de volledige schouwburg te slopen voor nieuwbouw. Alleen de grote theaterzaal uit 1886 blijft behouden. Die is onlangs nog uitgeroepen tot monument.

Miljoenen extra
Toen in 2020 een vernietigend rapport uitkwam over de status van de schouwburg, werd al duidelijk dat er tussen de vijftien en twintig miljoen euro nodig was om alle problemen op te lossen. Daar is uiteindelijk een prijskaartje van achttien miljoen euro aan gehangen. Maar dat is dus nu achterhaald. Er wordt nu uitgegaan van 20,85 miljoen euro. Dat komt niet als een schok. Dit bedrag komt met het meerekenen van de inflatie namelijk overeen met de geschatte kosten uit 2021.

Tegelijk vallen de kosten voor de gemeente dus hoger uit omdat vijf miljoen euro uit andere potjes ontvangen niet haalbaar lijkt. Er is een fondsenwerver aangesteld om zo veel mogelijk geld op te halen bij externen. De verwachte opbrengst hieruit valt bijna vier miljoen lager uit: realistisch gezien wordt dat 1,1 miljoen euro. Zo zijn bijdragen van meer dan een miljoen euro vanuit de provincie of het Rijk nu niet aan de orde en kan Ogterop moeilijk voldoen aan voorwaarden voor private fondsen. De gemeente is namelijk eigenaar van de schouwburg.

De wethouder raadde eerder de gemeenteraad al af om voor vijf miljoen euro te gaan, omdat het hem onrealistisch leek. Hij stelde 3,5 miljoen voor. Het is nog maar de vraag of 3,5 miljoen bij andere partijen gehaald kan worden. In een ambitieus scenario wordt uitgegaan van 3,1 miljoen euro. Toch kiest de gemeente er nu voor om voor het realistische scenario van 1,1 miljoen euro te gaan. “Door hier voor te kiezen wordt uitgegaan van de realiteit van dit moment.”

Plannen kunnen nog duurder uitvallen
De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de verbouwplannen. Als dat gebeurt, dan begint de renovatie waarschijnlijk in 2025. In 2027 moet het nieuwe theater klaar zijn. In de tussentijd kunnen de kosten dan nog extra zijn opgelopen, door prijsstijgingen en inflatie.

Tekst Stefan Klomp (RTV Drenthe) / Foto Leo de Harder