Exposities

Rembrandts Vaandeldrager in augustus in Drents Museum

Dankzij een unieke samenwerking van 12 musea reist De vaandeldrager van Rembrandt vanaf dit voorjaar langs de 12 provincies van Nederland. In de zomer doet De vaandeldrager Drenthe aan en is het beroemde meesterwerk van 2 tot en met 31 augustus te zien in de Balzaal van het Drents Museum in Assen. Om iedereen kennis te laten maken met dit meesterwerk is het museum op zondag 14 augustus de hele dag gratis te bezoeken. Gelijktijdig met De vaandeldrager zijn De Turfschuit van Vincent van Gogh en De Nebraschijf te bewonderen in het museum.

Algemeen directeur Harry Tupan: ‘Het is een bijzondere eer dat wij dit belangrijke schilderij van Rembrandt mogen tonen. Nooit eerder in onze geschiedenis was een werk van deze grote meester in ons museum te zien. Ik hoop dat veel bezoekers met ons van dit juweel gaan genieten.’

De Vaandeldrager
In zijn dertigste levensjaar schilderde Rembrandt deze monumentale vaandeldrager. Het is een ambitieus meesterstuk, waarin hij wil laten zien wat hij kan. De vaandeldrager kijkt ons van bovenaf stoer aan. Met zijn krijgshaftige walrussnor, zijn dolk en zwaard is het duidelijk dat er niet met hem te spotten valt. Maar het belangrijkste dat hij bij zich heeft, is de grote witte vlag (de vaandel). In de gezichtstrekken is Rembrandt zelf te herkennen. Hij heeft zich gehuld in ouderwetse kleding, die toen niet meer werd gedragen. Daarmee maakt hij deze vaandeldrager tot een historisch figuur. Dat is heel bewust: hij is niet zomaar iemand, hij is het symbool voor alle vaandeldragers.

Foto Frans Pegt