Nieuws

Rauwe 19e eeuw tot leven in Meppel

Dickens staat niet bekend om zoetsappige verhalen, hij schetst veelal het rauwe leven in het 19e-eeuwse Engeland en de problemen van het volk. Op Dickens-evenementen zie je dus niet alleen chique outfits uit het Victoriaanse tijdperk, maar ook werkkloffies. Die combinatie van tegenstellingen was ook afgelopen weekend te beleven in de binnenstad van Meppel.

In Meppel waren zondag zo’n 150 Dickens-figuren in het centrum te vinden. Citymanager Arnold Schuurman: “We hebben ze per thema ingedeeld. Tussen de Grote Kerk en de Brouwersstraat staan bijvoorbeeld de dieven, dievegges en straatschoffies. Het leuke is dat mensen in hun eigen netwerk mensen meenemen: kinderen en opa’s en oma’s komen mee. Dat is het mooie aan dit thema: de hele familie kan meedoen”, geeft hij een reden voor de populariteit van het Dickens thema. Meer foto’s op www.rtvmeppel.nl

Enkele jaren geleden werd in Meppel begonnen met het Dickens-thema, de komende jaren gaan ze door. Ieder jaar een stukje groter en beter. “Het ultieme doel is een schaatsbaan met blokhutten als epicentrum van een driedaags evenement. Maar daarvoor moeten wij nog even sparen.”

Charles Dickens (1812-1870) was een Engelse schrijver. Hij werd wereldberoemd met zijn boeken Oliver Twist, David Copperfield en Great Expectations. Maar veel mensen zullen hem, vooral in december, linken aan A Christmas Carol. Een kerstverhaal over de gierige Ebenezer Scrooge die dankzij bezoekende geesten zijn opvatting over kerst en samenzijn aanpast.

Tekst RTV Meppel/ foto Quido van Hien