Nieuws

Project Buurtgezinnen is succesvol: ‘Zo maken we de wereld mooier

Een keer in de twee weken brengt alleenstaande vader Richard Lotterman zijn 5-jarige zoontje Archie naar de familie Driessen in Meppel. Vlak bij hem in de buurt.

Angelique en Xander Driessen zijn een ‘steungezin’. Zij hebben zelf een dochter van zes jaar, Raven. Ze hebben zich aangesloten bij het project Buurtgezinnen, waarbij een gezin een ander gezin uit de buurt helpt. Lang hebben ze er niet over na hoeven denken. “Wij realiseren ons dat we met z’n tweeën zijn en een groot vangnet hebben. Dat heeft niet iedereen. Als we op deze manier toch steun kunnen bieden maken we de wereld een beetje mooier.”

Rust in de tent
Met die steun is Richard Lotterman heel blij. Zijn zoontje had een moeilijke start bij zijn moeder in Bulgarije. Uiteindelijk heeft Lotterman zijn zoontje opgehaald en neemt hij de opvoeding van Archie nu alleen voor z’n rekening. “Toen ik hoorde van het initiatief Buurtgezinnen heb ik mij direct aangemeld. Ik ben enorm blij met de hulp van Angelique en Xander. Zo krijg ik even rust zodat ik de taken die op mijn bordje liggen, goed kan blijven doen.” Dat Lotterman rust nodig had, bleek toen hij Archie voor het eerst bij de familie Driessen bracht. “Ik ben op de bank gaan liggen en meteen in slaap gevallen.”

Groot succes
Geke Maes is coördinator van het project Buurtgezinnen in de gemeente Meppel. Het project zit nog in een proefperiode van twee jaar, maar Maes heeft goede hoop dat het voortgezet gaat worden. Het initiatief is een succes gebleken. “We hebben in Meppel twee keer zoveel steungezinnen dan vraaggezinnen. Het is hartverwarmend dat zoveel mensen bereid zijn om iets voor een ander te doen.”

Niet alleen in Meppel loopt het project; ook in gemeente De Wolden, Hoogeveen en Westerveld werken ze met de stichting Buurtgezinnen. Het initiatief werkt ook preventief, zegt Maes, die ook coördinator is voor het project in de gemeente Westerveld. “Met de hulp die andere gezinnen bieden, voorkomen we dat Jeugdhulp vroegtijdig ingezet moet worden.”

Vriendschap
Met het besparen van gemeentegeld houden Raven en Archie zich niet bezig. Zij zijn dikke vrienden geworden. “Raven heeft het al over ‘haar vriend’. Ze kijkt elke keer enorm uit naar zijn komst. Dat is uiteindelijk het belangrijkst”, besluit Xander Driessen.

Foto RTV Drenthe