Nieuws

Plasplekje in centrum Meppel ‘mooi en fris’

Mensen die gebruikmaakten van het openbare toilet naast de Grote Kerk in Meppel verdwenen er het liefst zo snel mogelijk. Maar dit ‘lelijke’ plekje heeft een opknapbeurt gekregen: een muurschildering maakt alles net wat fraaier.

Aan het smerige en riekende plekje moest wat gebeuren. En het liefst voor Koningsdag. Stichting Muurkunst Meppel ging met deze opdracht aan de slag en leefde zich flink uit bij het openbare toilet in het centrum van Meppel. Een ooievaar, een kikker, lelies en een plens water sieren de muren van het plasgebouw.

Glimlach

“Dit was een heel groezelig plekje, waar je niet graag langsliep”, zegt Jacqueline Philipsen van Muurkunst Meppel. De stichting vond in kunstenaar Nicky Nahafahik uit Hoogeveen de geschikte persoon om de buitenkant van het gebouw van een metamorfose te voorzien. “Nu is het weer mooi en fris”, constateert Philipsen tevreden.

Nahafahik, die eerder ook een muur in Assen kleurrijk versierde, heeft elementen uit de regio gebruikt. Philipsen: “Natuurpark Weerribben-Wieden zie je in het kunstwerk terug, de ooievaar is bekend van Meppel en de Wijk en de kikker probeert prins te worden. De bedoeling is dat mensen er met een glimlach naar kijken.”

‘Free wall’

Stichting Muurkunst Meppel wil op meer plekken in Meppel de boel opvrolijken. Zo is het de bedoeling dat jongeren zich kunnen uitleven op een free wall, waar zij bijvoorbeeld via graffiti hun emoties kunnen uitdrukken. Ook is het plan om via een andere kunstenaar een grote boekenkast te schilderen. “Want Meppel is een uitgeversstad, daar hoort een boekenkast bij.”

“We gaan met name de groezelige stukjes van Meppel doen”, zegt Philipsen ten slotte. “En uiteraard proberen we dat te bewerkstelligen in harmonie met de rest van Meppel.”

Tekst/foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)