Nieuws

Opnieuw belangrijke prijs voor uitvinders in Meppel

Opnieuw prestigieuze erkenning voor watertechnologiebedrijf bedrijf Ferr-Tech uit Meppel. De start-up heeft de WIS Award 2022 gewonnen.

“Iedere twee jaar strijden allerlei innovatieve watertechbedrijven om deze prijs”, vertelt Judith le Fèvre, mede-eigenaar van het bedrijf. Trots pakt ze de prijs erbij, die toepasselijk de vorm van een waterdruppel heeft. “We hebben ervoor gestreden, en uiteindelijk koos de vakjury voor ons en zijn we uitgeroepen tot het meest innovatieve bedrijf van dit jaar.”

Waterschaarste
Het bedrijf wint de prijs voor een chemisch schoonmaakmiddel dat in Meppel geproduceerd wordt. De chemische stof Ferraat staat al lang bekend als een goed middel om water te zuiveren. Schoner en duurzamer dan chemicaliën die nu gebruikt worden. Maar het was nooit in de praktijk bruikbaar door slechte houdbaarheid. Dat probleem is in Meppel opgelost. “We zijn de enige in de wereld die dit houdbaar en stabiel kan produceren”, vervolgt Le Fèvre. “Het bestond al lang, in de wetenschap is dit al bekend maar het was niet houdbaar te krijgen. En dat is ons gelukt, na zeven jaar onderzoek.”

Door de vloeistof klontert al het vuil samen tot één vlok, die je uit het water kunt vissen. Dan blijft schoon water over. Het product moet eraan bijdragen dat water minder verspild wordt. Le Fèvre: “In de Europese industrie wordt van al het zuivere water maar twee procent hergebruikt. Terwijl sprake is van enorme waterschaarste! Door ons product moet dat veranderen.”

“Dit de allersterkste oplossing, het is 63 procent sterker dan chloor”, stelt Le Fèvre. “En duurzaam: want chloor is heel schadelijk voor het milieu en dit product niet.”

Amerika en Midden-Oosten
Het product wordt al gebruikt bij Attero in Wijster en er zijn gesprekken met de NAM over het schoonmaken water bij grondwaterinjecties. Daar blijft het niet bij: met deze prijs is 10.000 euro gewonnen. Dat wordt ingezet voor reclame mee te maken. “Onze plannen zijn om een productielocatie te openen in de Verenigde Staten, en Amerika veroveren gaat heel moeilijk zonder reclame te maken”, aldus Le Fèvre. “Dus ik denk dat we het daaraan gaan besteden. Maar ook een latere expansie naar het Midden-Oosten staat in de planning.”

De WIS Award is de tweede prijs binnen één jaar: afgelopen oktober werd met de Amerikaanse CES2022-prijs ook al een belangrijke innovatieprijs gewonnen. “De erkenning van dit soort vakjury’s is heel veel waard. Dit bewijst echt dat het een goed product is en dat zien potentiële klanten ook.”

Foto RTV Drenthe. Ludo Tissingh en Judith le Fèvre van Ferr-tech