Nieuws

Ontwikkelaars bakkeleien over strook grond in Meppeler centrum

De Raad van State lijkt zich vooralsnog niet te willen branden aan een grondoorlogje tussen twee ontwikkelaars die allebei appartementengebouwen in het centrum van Meppel willen bouwen. Dat bleek vandaag tijdens een spoedzaak in Den Haag.

Volgens projectontwikkelaar Lithos, die een negentigtal appartementen op het oude KPN-terrein van Meppel wil bouwen, ligt een deel van een aanpalend bouwplan voor woonzorgappartementen aan het Zuideinde deels op hun grond. Om die reden vroeg de ontwikkelaar vandaag aan de hoogste bestuursrechter om het woonzorgbouwplan van ontwikkelaar WVG onmiddellijk te schorsen.

Als dat gebeurt, kan de gemeente Meppel geen vergunning verlenen aan WVG, en gaat de bouw niet door. De ontwikkelaar wil de woonzorgappartementen plaatsen op de plek van het oude postkantoor. Volgens de raadsman van WVG ligt de grens van het bouwblok nog minimaal zeven meter van de omstreden strook grond af.

Zeven meter
De twee partijen bakkeleien onder meer over parkeerplaatsen en een parkeergarage die bij deze strook grond moeten komen. Tijdens de rechtszaak beweerde de raadsvrouw van Lithos dat het kadaster een paar jaar geleden een fout heeft gemaakt met het opmeten van de grenspercelen. Die zou een twee meter brede strook van in totaal 277 vierkante meter ten onrechte bij de bouwgrond van WVG hebben gevoegd. WVG ontkent dat met klem en zegt dat het Kadaster de grenzen wel correct heeft getrokken

Civiele rechter
De Raad van State zei dat geschillen over eigendomsrechten en kadastergrenzen door de civiele rechter moeten worden beslecht. “Daar ga ik me als bestuursrechter niet mee bemoeien. Ik kan alleen iets doen als blijkt dat er een evidente privaatrechtelijke belemmering is. Hier is dat niet zo evident want het Kadaster moet nog onderzoeken, of en welke fout er is gemaakt,” vertelde de rechter.

Daarmee lijkt de kans groot dat de Raad van State het bestemmingsplan voor de zorgappartementen van WVG in stand laat, waarna de gemeente Meppel een omgevingsvergunning kan verlenen en WVG in principe de schop in de grond kan steken. De raadsman van WVG wilde na afloop van de zitting evenwel niet zeggen of de ontwikkelaar snel met de bouw gaan beginnen, of toch eerst het kadasteronderzoek en de bodemzaak later dit jaar bij de hoogste bestuursrechter gaat afwachten. Ontwikkelaar Lithos hoopt dat WVG zelf even een pas op de plaats maakt totdat duidelijk is wie de eigenaar is van de omstreden strook Meppeler centrumgrond.

De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Foto RTV Drenthe