Nieuws

Ondernemers in Meppel houden kampioenschap Tafelvoetbal

Wie wordt de beste tafelvoetballer? Tafelvoetballen bij sportwinkel Vriend Sport in Meppel. Tijdens lunchpauzes gebeurt dat regelmatig door de jeugd. En dat zette eigenaar Jeroen Vriend aan het denken.

“Tafelvoetballen blijft populair”, zegt hij. Daarom wordt zaterdag 3 december het Meppeler kampioenschap tafelvoetbal gehouden. “De MIFA tekent voor de organisatie”, lacht Vriend. “De Meppeler FIFA.”

Vijf ondernemers uit Meppel trekken samen op om het tot een groots evenement te maken. Naast Jeroen Vriend zijn dat Maarten van Oosten van Café de Kansel, Guus Starrenburg van Guus Brillen, Hans Voogd van kledingwinkel @Hans en Jaap de Boer van Herberg ‘t Plein.

Stadions
Er wordt die dag gespeeld in de vijf zaken van de ondernemers. “De winkels noemen we dan stadions”, legt Maarten van Oosten uit. “Vriend Arena of Stadion Vriend”, vult Vriend snel aan. De wedstrijden zijn volgens een afvalschema. Er kunnen maximaal 64 teams van twee personen deelnemen.

De finale vindt plaats op de Groenmarkt bij De Kansel. Daar wordt flink voor uitgepakt. “Er komt livecommentaar bij”, zegt Van Oosten. “Van wie ga ik nog zeggen, maar het is een bekend persoon.” Op een groot scherm op het plein wordt de wedstrijd ook nog eens uitgezonden.

Prijzenpot
“We willen echt iets ludieks doen tijdens het wereldkampioenschap voetbal”, zegt Van Oosten. “We gaan er wat leuks van maken.” Het gaat niet alleen om de lol. “Er staat ook wat op het spel.” De ondernemers hebben een prijzenpot van 1000 euro klaarstaan.

Van Oosten en Vriend benadrukken dat zij “absoluut niet” kunnen tafelvoetballen. Bij Hans Voogd is dat wat anders. “Regelmatig speel ik een potje tegen klanten. Het gebeurt steeds meer. Dat is grappig. Zo heb je leuk contact met je klanten.” Maar of hij ze allemaal wint? “Ha, mensen komen vaak naar mij toe en zeggen dat ik er vast wel goed in ben. Dan sta je al met 1-0 voor hé”, lacht hij.

Oranje
Het Meppeler kampioenschap tafelvoetbal duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Als Nederland groepswinnaar wordt bij het WK voetbal, dan speelt het die dag om 16.00 uur de achtste finale. “Dan gaat het feest hier door”, aldus Van Oosten. Die wedstrijd wordt dan namelijk ook uitgezonden op het grote scherm.

Een speciale song voor het MK tafelvoetbal komt er niet. Hans Voogd, die met Anton Geerts het duo Dikdakkers vormt, bracht onlangs een WK-hit uit: ‘Voor Goud met Oranje’. Hij lacht: “De plannen zijn er vooralsnog niet.” Hij loopt alvast naar de tafel toe, in het midden van zijn zaak. “Kijk, Oranje staat alvast klaar”, wijst hij naar de oranje spelers op de tafel.

Inschrijven
Inschrijven voor het MK tafelvoetbal kan via www.mktafelvoetbal.nl, of bij een van de deelnemende ondernemingen.

Tekst/ foto Stefan Klomp