Ondergelopen wandelpaden op het Holtingerveld

Natte voeten in Havelte! Wandelaars in natuurgebied Holtingerveld moeten op sommige stukken hoge laarzen aan want sommige paden zijn ondergelopen. Dat het gebied natter gemaakt wordt is de bedoeling, maar van het huidige aanzicht is Staatsbosbeheer geschrokken.

In de vroegere jaren is het Holtingerveld droger gemaakt. Omdat water soms onhandig was, of omdat men er turf wilde steken voor in de kachels. Die drooglegging wordt nu ongedaan gemaakt door bijvoorbeeld slootjes te dempen. Dat moet de flora een fauna ten goede komen.

50 centimeter hoog
Maar vanmorgen schrok hij van het aanzicht. Omdat in Havelte veel keileem in de bodem zit, zakt het water niet de grond in. Het zoekt zijn eigen weg naar lagergelegen stukken. Daardoor is een aantal belangrijke wandelpaden enorm drassig geworden. “Het water staat op sommige plekken wel 50 centimeter hoog. Leuk om doorheen te lopen met laarzen, maar niet de bedoeling. De mensen moeten nu van het pad af om droge voeten te houden”, legt de boswachter uit.

Hoelang het nog gaat duren weet Henckel nog niet. “Eerst gaan we mensen op de hoogte stellen dat dit aan de hand is. De ATB’ers hebben hun route al omgelegd. Daarna zullen we gaan kijken hoe en of we het water hier weg kunnen krijgen.”

Tekst: RTV Meppel. Foto: RTV Drenthe